Objavljeno: Ned, 08.05.11. 17:34
Kultura

Otvoreni 2. Dani indijske kulture Tagore i duh univerzalizma      

 
Točno u podne u Etnografskom su muzeju u srcu Zagreba otvoreni 2. po redu Dani indijske kulture. Pogledajte galeriju slika s otvorenja.

Goste je dočekivao simpatičan starac na ulazu, Rabindranath Tagore, zaželjevši im dobrodošlicu na 150. obljetnicu njegova rođenja.
Galeriju slika pogledajte ovdje.
 

Ravnatelj Etnografskoga muzeja, g. Damodar Frlan, pozdravio je nazočne kao domaćin, naglašavajući svoju radost što ima priliku ugostiti Dane indijske kulture po drugi put. Značajno je to za ovaj muzej, rečeno je, kao instituciju koja u sebi pokušava objediniti sve kulture svijeta.

Goste je pozdravio i akademik profesor Mislav Ježić u ime Odsjeka za indologiju, podsjetivši prisutne kako je njegov otac, akademik Slavko Ježić, bio jedan od onih koji su dočekali Rabindranatha Tagorea u Zagrebu davne 1926. godine. Naglasio je i veliku važnost ideja ovoga nobelovca, svestranoga umjetnika i mislioca koji je obišao cijeli svijet, a umro je i rođen u istoj kući u rodnoj Kolkati.

O izložbi fotografija američkoga vojnika Claudea Waddella govorila je predstavnica veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, gđa Sita Sonty. Istaknula je kako je na svim fotografijama jasno vidljiv napor dvaju različit svjetova da se pokušaju razumjeti. Fotograf je uspio zabilježiti bezbroj trenutaka susreta dvaju različitih civilizacija i tako ostaviti poruku za budućnost.

U ime organizatora, nekoliko je riječi rekao predsjednik Udruge Lotos, g. Renato Petek, iskoristivši priliku da zahvali svima koji su došli, a osobito predstavnici Gradskoga ureda za kulturu, gđi. Hedi Šlodar, na pomoći pri organizaciji. Govorio je i o izložbi dijela arhivske građe o boravku Tagorea u Hrvatskoj 1926. godine te njegove umjetničke prisutnosti na ovim prostorima u posljednih 100 godina, što će u cijelosti biti predstavljeno u prigodnij publikaciji u Muzeju Mimara 23. svibjna.

Organizator je pozvao sve da u sljedećih nekoliko tjedana budnim okom paze na pojedina događanja na Danima i svakako ne propuste jedinstvenu priliku da upoznaju indijsku kulturu. Posebno je najavio otvorenje izložbe slika Rabindranatha Tagorea u Mimari te koncert koji će uslijediti nakon toga otvorenja.

Manifestaciju je službeno na kraju otvorio veleposlanik Republike Indije, Njegova Ekselencija Pradip Singh, čestitajući organizatorima, Udruzi Lotos i partnerima, na velikom poslu koji su obavili te na trudu koji ulažu u održavanje i jačanje hrvatsko-indijskih kulturnih veza.

Uz tople zvuke Tagoreovih stihova u izvedbi Adriane Šnajder te projekciju o arhivskoj građi te s isječcima iz dokumentarnoga filma Gitanđali, gosti su uživali u fotografijama, arhivskoj građi o Tagoreovu posjetu Zagrebu te prigodnom domjenku.

Objavljeno: Pon, 12.12.11. 14:14
Kultura

Popodnevni pljuskovi

 
Izbor iz suvremenog indijskog ženskog pisanja

Izdavač: VBZ

opširnije
Objavljeno: Ned, 03.10.10. 21:07
Kultura

Održani dani indijske kulture u Rijeci “Namaste Indija”

 
Tijekom deset dan programa, prikazali su isječci iz indijske umjetnosti, kulture, književnosti, tradicije, glazbe i plesa te na taj način predstavili jednu od najbogatijih kultura današnjice, kulturu staru preko pet tisuća godna, prepunu raznolikosti i tolerancije, veselu i optimističnu.

Manifestaciju su organizirali Udruga Lotos i Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, a uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova.

opširnije
Objavljeno: Pon, 27.09.10. 09:43
Kultura

Koncert indijske glazbe u HKD-u

 
opširnije
Objavljeno: Sub, 25.09.10. 09:08
Kultura

U atriju HKD-a postavljena izložba Irene Gayatri Horvat

 
U atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u okviru višednevne manifestacije “Namaste Indija” otvorena je izložba Irene Gayatri Horvat “Horizonti putovanja”.   Izložbu možete pogledati do 30. rujna.
   opširnije
Objavljeno: Pon, 20.09.10. 09:28
Kultura

Izložba “Indija” Danijela Pavlića u POU Novska

 
Izložba možete pogledati do 7. listopada 2010. u prostorijama
POU u Novskoj. opširnije
Objavljeno: Pon, 20.09.10. 09:26
Kultura

“Sai Ram Indija” izložba Zoran Žmirića u Galeriji “Palach”, Rijeka     

 
Predstavljamo Vam šesnaestu izložbu ove izlagateljske sezone na kojoj će se
publici predstaviti riječki fotograf Zoran Žmirić izložbom koja nosi
naziv:   Sai Ram Indija opširnije
Objavljeno: Čet, 17.06.10. 16:29
Kultura

U Splitu predstavljena Tagoreova “Ćitra”

 
Predstavljanje knjige Ćitra velikog indijskog pjesnika, nobelovca Rabindranatha Tagorea, održano je u srijedu, 16. lipnja, u prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. 

U lirski dotjeranom prijevodu Špire Janovića i uz popratne oglede Snježane Grković Janović, ovo će vas poticajno štivo koje privremeno izdvojiti iz svakodnevice i odvesti u jedan sasvim drugačiji svijet. Ilustratorica je Tajana Ivić.

Izdavač je nakladnička kuća Ibis grafika iz Zagreba.
opširnije
Objavljeno: Pet, 28.05.10. 09:22
Kultura

Predstavljena zbirka indijskih priča Žena može više

 
U okviru Dana indijske kulture “Namaste Indija” u KIC- u je 26. svibnja predstavljena zbirka indijskih priča Žena može više izdavača Udruge Lotos, 2010. varaždinskoga književnika Predraga Daraboša.
opširnije
Objavljeno: Pet, 05.03.10. 11:47
Kultura

Zagrepčani u velikom broju proslavili Holi, festival boja

 
U prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Zagrebu obilježena indijska svetkovina Holi – festival boja.  Program je održan 1. ožujka 2010.

Pogledajte galeriju fotografija s programa opširnije
Objavljeno: Uto, 23.02.10. 23:36
Kultura

Učenje recitiranja himne Šri Rudram

 
Učenje recitiranja i značenja Šri Rudram već je započelo u Družbi „Zvuk Veda“  koja se redovito sastaje u HUPED-u (Zelengaj 5).  Učenje se odvija utorkom, sinkronizirano – u dva termina; dobro došli ste od 17h-19h, te od 19h-21h. Prvi je termin ipak više prilagođen osobama koje se po prvi puta susreću s recitiranjem Veda, pa ga za prvo vrijeme preporučujemo. Naravno, poradi informacija i za dobivanje uvida u naš rad, dobro došli ste u terminu po vlastitom izboru.

Družba „Zvuk Veda“ – Sound of Veda Fellowship
Info na: soundofveda@gmail.com opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr