Objavljeno: Sub, 14.11.15. 08:51
Politika

Zamah prema vjerskom nacionalizmu

 
piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović


Premijer Modi neko vrijeme se uopće nije izjašnjavao o brutalnom ubojstvu. Pristaše Indijske narodne stranke (Bharatija Đanata Party, dalje u tekstu: BJP) njegovu šutnju opravdavali su govoreći da Modi ne mora komentirati svako ubojstvo. Također su se mogle čuti i izjave koje odišu idejama vrlo nalik onima fašizma.


Protesti studenata zagovornika politike hinduističke nacionalne grupe. Izvor: Washington Post
 
Događaj od prije nekoliko tjedana pokrenuo je u Indiji burnu raspravu. U selu blizu Dadrija u Uttar Pradešu bijesna rulja upala je u kuću jedinoj muslimanskoj obitelji u četvrti i, pod optužbama donesenim na temelju glasina koje kažu da obitelj čuva govedinu kod kuće, nasmrt pretukla oca, a sin je teško ozlijeđen završio u bolnici. Lokalci tvrde da su nepoznati mladići ušli u hinduistički hram i na mikrofon objavili optužbe koje su se pokazale pogubnima za obitelj Mohammada Akhlaka. Ova obitelj već 40 godina živi u Bisari i do ovog incidenta nije bilo nikakvih razmirica između njih i susjeda druge vjere.

Sandhvi Praćhi, članica hinduističko-nacionalističke Višva Hindu Parišad (Svjetsko hinduističko vijeće, VHP) rekla je da oni koji jedu govedinu zaslužuju takav tretman. Sangit Som osudio je svaki pokušaj okrivljavanja hinduističke mladeži u Dadriju i optužio ministra Uttar Pradeša, Akhileša Jadava, za pomaganje “ubojicama krava”. Som je otprije izazivao kontroverze jer je do 2008. bio suvlasnik tvrtke za izvoz košer mesa, dakle imao je posao posve u suprotnosti s njegovim trenutnim stavovima, što samo pokazuje da se radi o politikanstvu i da napad na obitelj Akhlak nikako nije bio nesreća, kako ga se znalo prikazivati. Kad se ministar naposlijetku izjasnio, i dalje nije bilo spomena linčovanja. Govor su činila isprazna naklapanja o potrebi za jedinstvom nacije, slogom i mirom, jer “jedino to vodi ka napretku”. Činjenica da indijski ministar o ovom događaju nije rekao ništa govori da on incident ne osuđuje i povlači pitanje – kome se zapravo ministar obraća kad poziva na mir: cijelom indijskom narodu ili svojim pristašama, među njima i ubojicama oca i dječaka? Dio Indijaca napada Modijev istup. Među kritičarima je i član stranke Bahuđan Samađ (Stranka društvene većine, BSP), oštrih protivnika BJP-a, Satvir Guđar, koji tvrdi da je događaj bio montiran izvana, s ciljem podjele zajednice, te da nema drugog razloga zašto bi lokalci odjednom napali obitelj s kojom na istom prostoru žive već četiri desetljeća.Ljubavni džihad. Izvor: India Today.

Od Modijeva dolaska na vlast sve su učestalija nastojanja da se hinduistička vjera uzdigne, a da se manjine izguraju na margine društva. Za dvije godine u Indiji su predsjednički izbori i potrebno je osigurati podršku većine. O tome svjedoče mnogi potezi BJP-a, glavnog kormilara na brodu nacionalizma. Na primjer, u ožujku 2015. naglo je donesen zakon o zabrani govedine u Maharaštri, kojim su za ubijanje ili prodaju govedine predviđene rigorozne kazne. I ostale države u kojima je na vlasti BJP, poput Đharkhanda i Harjane, stežu zakone o proizvodnji govedine, uz iznimku Goe, čiji ministar je odbio provesti zabranu, uz riječi da poštuje prava stanovnika druge vjere, jer ondje oko 40% ljudi jede govedinu. Ovakav zakon sa sobom nosi i nužne posljedice. Zabrana će naštetiti dijelu mesne industrije koji se bavio proizvodnjom govedine, ponajviše muslimanima. Mnogi farmeri sad ne mogu ni po vrlo niskim cijenama prodati životinje, jer ih nitko ne želi kupiti, pa su prisiljeni napustiti ih, što će ujedno povećati već poveliku populaciju krava. Mnogim Indijcima koji su se bavili trgovinom govedine ili koji su radili u povezanim industrijama, npr. kožnoj industriji, propast će posao. Osim zabrana po državama, bilo je i poziva na nacionalnu zabranu govedine. Zatim, prošle godine u Delhiju ministrica vanjskih poslova, Sušma Svarađ, izjavila je da hinduistički sveti tekst, Bhagavad Gita, mora biti proglašen „nacionalnim tekstom“. Glavni ministar sjeverne Harjane smatra da je ona važnija od indijskog sekularnog Ustava.


Protesti protiv ubojstva muslimana zbog jedenja govedine. Izvor: Washington Post.

Treći primjer je specifičan. Od 2009. u Indiji se javlja fenomen poznat pod nazivom ‘ljubavni džihad“. Radi se o navodnoj kampanji muslimanskih muškaraca u kojoj zavođenjem pokušavaju navesti hinduističke žene da se preobrate na muslimansku vjeru. Optužbe o kampanji stižu od BJP-a i njezinih ogranaka. Tako su članice ženskog krila Višva Hindu Parišada upotrijebile fotografiju glumice Karine Kapur i izmijenile je prekrivši polovicu njezina lica burkom. Ispod fotografije piše „preobraćanje nacionalnosti kroz vjersko preobraćanje“. Još jedan primjer treba izdvojiti. Tvrdolinijaški član BJP-a Sakši Maharađ izjavio je u siječnju 2015. da je došlo vrijeme da svaka hinduistička žena rodi barem četvero djece kako bi zaštitile hinduističku vjeru. Strah da će broj Muslimana nadjačati broj hinduista potječe iz činjenice da iako hinduista ima 79.8%, a muslimana 14.2%, u muslimanskoj zajednici zadnjih godina prisutan je pojačan prirodni prirast. U isto vrijeme Indija se suočava s ogromnim problemima – rodno uvjetovanim pobačajima, ubojstvima radi miraza, smrtnosti pri porodu, zbog kojih je, prema popisu stanovništva iz 2001., nestalo više od 50 milijuna djevojčica i žena.

O usmjeravanju Indije prema fašizmu svjedoči i pojava „patrola za stoku“, skupina hinduističkih ekstremistâ koje noću obilaze ulice i dočekuju krijumčare krava, a danju grade skloništa za starije krave. Članovi ovih grupacija tvrde da je njihov posao lakši ondje gdje je na vlasti BJP. To samo znači da će se broj slučajeva nasiljâ i ubojstava u ime vjere povećavati proporcionalno s jačanjem Modijeve stranke, osobito jer ne postoji opozicija koja bi se suprotstavila ovakvoj politici. Što očekivati do izbora 2017. godine i kakvim će se još tehnikama služiti Indijska narodna stranka u zadobivanju potpore tek treba vidjeti.


Objavljeno: Uto, 11.02.14. 14:59
Politika

U Hrvatsku dolazi gđa. Preneet Kaur

 


U službeni posjet Republici Hrvatskoj danas dolazi Preneet Kaur, državna ministrica za vanjske poslove Republike Indije.

Tijekom boravka u Zagrebu, održati će  više susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Objavljeno: Uto, 23.02.16. 11:18
Politika

Tisuću rijeka prema moru borbe

 
piše Aca Vragolović 
Kastinski sistem je sistem društvene stratifikacije star više od 3 000 godina, preoblikovan pod Britanskim carstvom. Bazira se na osnovnoj podjeli na 4 varne, iz kojih se razvilo nebrojeno mnogo manjih organizacijskih jedinica, nazvanih ‘đati’. Izvan kastinskog sistema nalaze se tzv. nedodirljivi, oni koji tu spadaju po rođenju ili koji su kastinsku pripadnost izgubili zbog kakva prekršaja. Oni sami, od 19. stoljeća, preferiraju naziv ‘dalit’, „potlačeni“, kako bi opisali stalnu opresiju koja se vrši nad njima. 

Protesti podrške dalitima. opširnije
Objavljeno: Pet, 18.12.15. 11:55
Politika

 M – kao društvena stigma

 
Piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović

Bez obzira kojoj kulturi pripadali, o njoj se najčešće u društvu ne razgovara, a ako je potrebno spomenuti je, obično se koriste različiti eufemizmi. Kod nas su popularni „došli su mi oni dani“, „imam tehničkih problema“, „imam stvari“, a u Indiji „imam suho grlo“, „kad će ti doći odjeća?“ etc. Riječ je o izvjesnoj riječi na ‘m’ – menstruaciji.opširnije
Objavljeno: Sri, 12.02.14. 17:29
Politika

Preneet Kaur u Zagrebu nagasila važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske

 
Brojni susreti indijske ministrice vanjskih poslova Preneet Kaur u Zagrebu: Htjela sam pokazati važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske, koji se razvijaju još od doba Nehrua i Tita. Stoga sam za ovo putovanje izabrala samo posjet Hrvatskoj.
opširnije
Objavljeno: Ned, 26.01.14. 13:34
Politika

Sretan Dan republike!

 
26.1.2014. Indija slavi Dan republike opširnije
Objavljeno: Sub, 26.01.13. 11:42
Politika

Draga Indijo, sretan ti 64. rođendan! 

 
U nastavku pronađite govor predsjednika R. Indije Pranaba Mukherđija, kao i zanimljivu izvedbu indijske himne.


opširnije
Objavljeno: Ned, 23.09.12. 08:01
Politika

Novi veleposlanik Republike Indije u Zagrebu

 
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je vjerodajnice Nj.E. Lal Thla Muane. 

Preuzeto sa stranice: www.predsjednik.hr

Objavljeno: Sub, 26.03.11. 00:13
Politika

Veleposlanik Indije održao predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

 
Na predavanju, koje je okupilo šezdesetak uzvanika iz akademske i diplomatske zajednice, veleposlanik Singh predstavio je indijsko gospodarstvo i znanost. opširnije
Objavljeno: Čet, 10.02.11. 18:47
Politika

Nj.E. Pradeep Singh govorio o hrvatsko-indijskoj suradnji

 
Veleposlanik Republike Indije, Nj.E. Pradeep Singh u Europskom domu u Zagrebu 3. veljače 2011. održao predavanje “Namaste Indija”.   opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 20:07
Politika

Dubrovnik očarao i oduševio indijskog potpredsjednika Ansarija

 
Tijekom svog boravka u petak u Dubrovniku, potpredsjednik Ansari protokolarno se susreo u Palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem, a nakon toga je u društvu predsjednice Gradskog vijeća Olge Muratti razgledao znamenitosti.
opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 08:28
Politika

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u četvrtak u Banskim dvorima s potpredsjednikom Republike Indije Hamidom Ansarijem.

 
Premijerka Kosor izrazila je uvjerenje da će ovaj posjet pridonijeti daljnjem jačanju hrvatsko-indijskih odnosa koji su dobri, bez otvorenih pitanja, te posebice daljnjem jačanju gospodarske razmjene.
opširnije
Objavljeno: Čet, 10.06.10. 18:07
Politika

Luka Bebić primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansaria

 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u četvrtak u službeni posjet potpredsjednika Republike Indije i predsjednika Vijeća država (gornjeg doma) indijskog parlamenta Mohammada Hamida Ansaria s Izaslanstvom.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 22:39
Politika

Predsjednik Ivo Josipović primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansarija

 
Potpredsjednik Indije Hamid Ansari, kojemu je u srijedu priređen svečani doček u predsjednikovu uredu, najviši je indijski dužnosnik koji je ikad boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.
To je ujudno i prvi službeni posjet nekoga stranog državnika u mandatu predsjednika Josipovića.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 09:19
Politika

Potpredsjednik Republike Indije Hamid Ansari boravio u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 11. lipnja

 
Prvog dva dana službenog posjeta potpredsjednik Indije boravio je u Zagrebu gdje se sastao sa svojim domaćinom predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.
opširnije
Objavljeno: Pet, 05.03.10. 11:36
Politika

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Indiji

 
Bebić u Indiji: Jačanje suradnje na multilateralnom i gospodarskom planu

Zadnjih desetak godina Indija, koja broji više od milijardu stanovnika, bilježi znatnu gospodarsku ekspanziju, ali i snažnu afirmaciju kao važnog političkog čimbenika međunarodnih odnosa, te je posjet predsjednika Hrvatskog sabora s izaslanstvom toj državi iskorišten za intenziviranje političkog dijaloga i buduće suradnje Hrvatske i Indije, a tome će svakako pridonijeti i predstojeći posjeti najviših indijskih dužnosnica. opširnije
Objavljeno: Sub, 03.10.09. 08:50
Politika

U Hrvatskom saboru obilježen Međunarodni dan nenasilja

 
U organizaciji Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva, kojoj je na čelu zastupnica Marija Lugarić, održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. opširnije
Politika

Novi veleposlanik R. Indije u Hrvatskoj

 
U ponedjeljak 5. listopada, predsjednica R. Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zaprimila je vjerodajnicu novog veleposlanika R. Indije u Hrvatskoj Nj.E. Sandeep Kumara. opširnije
Politika

Je li “čista Indija” oksimoron?

 
piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović

Indijski premijer Modi latio se metle u listopadu 2014. i pokrenuo kampanju „Swaćh Bharat“, nacionalni pokret za čistu Indiju. Indijski portali prenose vijesti o uspješnoj kampanji. Međutim, ako pogledamo bolje, shvatit ćemo da je kampanja samo paravan za skupljanje političkih bodova i skretanje sa srži problema.opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr