Objavljeno: Pet, 18.12.15. 11:55
Politika

 M – kao društvena stigma

 
Piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović

Bez obzira kojoj kulturi pripadali, o njoj se najčešće u društvu ne razgovara, a ako je potrebno spomenuti je, obično se koriste različiti eufemizmi. Kod nas su popularni „došli su mi oni dani“, „imam tehničkih problema“, „imam stvari“, a u Indiji „imam suho grlo“, „kad će ti doći odjeća?“ etc. Riječ je o izvjesnoj riječi na ‘m’ – menstruaciji.



 
Žena se u svim svjetskim religijama, osim sikhizma, smatra nečistom, a ta duga tradicija uzrokovala je niz opresija nad ženama. Dok su u nekim kulturama ograničenja žena za menstrualnog perioda umjerenija (npr. zabrana sudjelovanja u sakramentima i dodirivanje posvećenih predmeta u pravoslavnoj Crkvi), u drugima idu do ekstrema (zabrana diranja sirovog mesa i odvojene kućice dio su ruske pravoslavne tradicije), a u njih se ubraja i Indija.



U Vasištha Dharmašastri, čiji korijeni sežu sve do Veda, ispričana je priča o ratničkom bogu Indri koji je ubio brahmana Triširu. Krivnje zbog ovog velikog grijeha oslobodio se nakon što ju je podijelio na zemlju, vodu, drveće i žene. Od tada žene imaju mogućnost rađanja, a preuzeta krivnja manifestira se svaki mjesec u obliku menstrualnog krvarenja. Isti priručnik sadrži i popis pravila o ponašanju žene, npr. „žena ne smije mazati oči ni tijelo pomastima, niti se smije kupati u vodi, treba spavati na zemlji, ne smije spavati za dana, dirati vatru, čistiti zube, jesti meso…“ Ta pravila se do danas nisu mnogo promijenila. Indijske žene ne smiju ulaziti u kuhinju, ne smiju se kupati, dodirivati druge osobe, glasno govoriti, doći u blizinu biljaka svetih hinduistima, ići u hramove te moraju jesti odvojeno i koristiti odvojena vrata. U ekstremnijim slučajevima žene tih par dana u mjesecu moraju provesti u kućici odvojenoj petnaestak metara od ostatka kuće, izgrađenoj posebno za tu svrhu.


Postoje izvještaji iz Nepala o kobnim posljedicama za stotine žena – u tim kućicama umrle su od ugriza zmija, velike hladnoće i gušenja dimom. Iako je Vrhovni sud u Nepalu 2005. zabranio tu praksu, ona je i dalje postojana, a održava se dijelom i zbog stajališta jednog dijela ženske populacije koji vjeruje da će ih njihove obitelji okriviti za potencijalnu štetu nad stokom, ako ne budu poštovale ovaj običaj. Također, mnoge žene kažu da se iz vjerskih razloga za vrijeme menstruacije ne osjećaju ugodno u istoj prostoriji s ostalim ukućanima.


Paradoksalno, u nekim dijelovima Indije slavi se menarhe (prva menstruacija), na svečanosti se pozivaju obitelj i prijatelji, djevojku se daruje i kupa u ulju. No, nakon slavlja djevojka se opet mora sedam dana u mjesecu pridržavati određenih restrikcija.



Uvjeti za održavanje zdravstvene higijene iz naše su perspektive jednako šokantni. Prema istraživanju iz 2010. godine (AC Nielsen) samo 12% žena u Indiji koristi higijenske uloške, a 88% upotrebljava stare metode – pamučne umetke koje same naprave, ili, u manjem broju slučajeva, krpe ispunjene slamom, pijeskom i lišćem. Postotak je vrlo visok zbog činjenice da je Indija većinom ruralna zemlja, a žene sa sela naviknute su koristiti umetke koje same izrade, kažu da su praktičniji za život na selu, a osim toga puno dostupniji i isplativiji. Osim toga, zbog menstruacije djevojčice često izostaju iz škole, prvenstveno zbog oskudice higijenskih sredstava, a potom jer se osjećaju posramljeno i prljavo, i time gube pedesetak dana nastave u godini, a 23% njih posve napušta školu nakon što dobiju prvu menstruaciju. Također, zbog tradicije tišine, mnoge djevojčice ne znaju što se s njima događa u tom trenutku.




Neke organizacije u Indiji već pokušavaju poboljšati trenutno stanje, a u prilog napretku ide i jedan recentni događaj. Izjava poglavara hrama Sabarimala u Kerali nedavno je odjeknula u medijima. „Jednom će ljudi pitati treba li svim ženama biti zabranjen ulaz u hram. Danas postoje strojevi koji skeniraju tijela i otkrivaju oružje. Doći će dan kad će biti izumljen stroj koji će provjeravati je li ‘pravo vrijeme’ za ženu da uđe u hram. Tek kad takav stroj bude izumljen, razgovarat ćemo o puštanju žena unutra.“ rekao je Prajar Gopalakrišnan. Mnogi indijski hramovi brane ženama ulazak za vrijeme menstruacije, a Sabarimala se razlikuje od ostalih hramova po tome što brani ulazak svim ženama u njihovu reproduktivnom dobu. Brojne žene još uvijek vjeruju u ispravnost vjerskog zakona i svojevoljno izbjegavaju u to vrijeme otići u hram.


Iako je ovakvih izjava bilo i prije, na ovu je stigao odgovor. Dvadesetogodišnja Nikita Azad napisala je pismo 20. listopada 2015. u kojem propituje njegovo pravo, a ujedno i pravo bilo kojeg vjerskog poglavara, da odlučuje tko smije, a tko ne ući u hram. Nikitino pismo podijeljeno je više od 6 000 puta u prvih desetak dana od objavljivanja, a na društvenim mrežama skupina aktivistâ pokrenula je dvotjednu kampanju nazvanu #Happy to Bleed – djevojke i žene, uz sve veću podršku muškog dijela populacije, objavljuju fotografije na kojima drže higijenske uloške ili papire s ispisanim sloganima kampanje (Lal Salaam; Smash Patriarchy; I don’t bleed blue, I bleed red) kao simboličan znak protesta protiv menstrualnih tabua. Mnogi tradicionalisti tvrde da razlog rodne segregacije nije vjerovanje u nečistoću žene, nego činjenica da je bog koji obitava u hramu Sabarimala u celibatu. Taj podatak je samo djelomice točan, jer se iz ovakvog stava jasno vidi ignorancija prema odnosima u društvu. Organizatori kampanje ističu kako kampanjom ne žele izboriti ženama dopuštenje za ulazak u hram, nego se bore protiv duge tradicije patrijarhata i nastoje slomiti rodne stereotipe koje je stvorilo društvo.


Sada su se aktivirale i mnoge velike korporacije (Whisper, Stayfree), koje koriste borbu protiv patrijarhata, pokrećući kampanje u kojima tobože objašnjavaju nedoumice vezane uz menstruaciju, stvaraju pozitivnu sliku o svojim higijenskim potrepštinama i pozivaju na kupnju istih. Organizatori kampanje Happy to Bleed protive se licemjerju korporacija i ističu da zdravstvena njega ne znači dostupnost uložaka na policama trgovina, budući da ih većina žena ne može priuštiti, nego rad na poboljšanju higijenskih uvjeta za žene, što je dužnost indijske Vlade.



Pozitivna strana ove kampanje je otvoreno progovaranje o zabranjenoj temi i govor protiv društvenih tabua. Međutim, ova i slične akcije ne smiju se zadržati u sferi medija, jer velika većina stanovnika Indije nisu korisnici interneta, nego se problem mora riješiti obrazovanjem, zdravstvenom politikom i stvaranjem okoline koja se ne usteže govoriti o prirodnoj pojavi zajedničkoj svim ženama na svijetu. To će biti veoma teško, jer je, uz sve već spomenuto, menstruacija iz perspektive mnogih indijskih žena prokletstvo, zbog boli koju uzrokuje i krvarenja koje se ne može kontrolirati.


Prisilna revolucija izazvat će kontraefekt, kao što se dogodilo u Nepalu. Tokom desetogodišnjeg građanskog rata mnoge su menstrualne kolibice srušene, a nakon sklopljenog mira ponovno su izgrađene. Maoisti su koristili silu umjesto stvaranja svijesti koja bi vodila ka društvenoj promjeni. Stoga, ključ rješavanja ovog problema leži u obrazovanju i stvaranju društva koje odluke ostavlja ženama, a ne religiji.


Objavljeno: Uto, 19.04.16. 17:39
Politika

Posjet ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj

 
Umirovljeni general Viđaj Kumar Singh, ministar vanjskih poslova Republike Indije, posjetio je prošli tjedan Hrvatsku i pojedine hrvatske dužnosnike. Uz posjet Kumrovcu, ministar je bio i u Velikom Trgovišću, a u Zagrebu se susreo i s udrugama zainteresiranima za suradnju s Indijom. opširnije
Objavljeno: Uto, 11.02.14. 14:59
Politika

U Hrvatsku dolazi gđa. Preneet Kaur

 


U službeni posjet Republici Hrvatskoj danas dolazi Preneet Kaur, državna ministrica za vanjske poslove Republike Indije.

Tijekom boravka u Zagrebu, održati će  više susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Objavljeno: Uto, 23.02.16. 11:18
Politika

Tisuću rijeka prema moru borbe

 
piše Aca Vragolović 
Kastinski sistem je sistem društvene stratifikacije star više od 3 000 godina, preoblikovan pod Britanskim carstvom. Bazira se na osnovnoj podjeli na 4 varne, iz kojih se razvilo nebrojeno mnogo manjih organizacijskih jedinica, nazvanih ‘đati’. Izvan kastinskog sistema nalaze se tzv. nedodirljivi, oni koji tu spadaju po rođenju ili koji su kastinsku pripadnost izgubili zbog kakva prekršaja. Oni sami, od 19. stoljeća, preferiraju naziv ‘dalit’, „potlačeni“, kako bi opisali stalnu opresiju koja se vrši nad njima. 

Protesti podrške dalitima. opširnije
Objavljeno: Sub, 14.11.15. 08:51
Politika

Zamah prema vjerskom nacionalizmu

 
piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović


Premijer Modi neko vrijeme se uopće nije izjašnjavao o brutalnom ubojstvu. Pristaše Indijske narodne stranke (Bharatija Đanata Party, dalje u tekstu: BJP) njegovu šutnju opravdavali su govoreći da Modi ne mora komentirati svako ubojstvo. Također su se mogle čuti i izjave koje odišu idejama vrlo nalik onima fašizma.


Protesti studenata zagovornika politike hinduističke nacionalne grupe. Izvor: Washington Post
opširnije
Objavljeno: Sri, 30.07.14. 19:09
Politika

Otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije

 
U srijedu 30. srpnja 2014. godine svečanom je ceremonijom otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Svečanosti su nazočili uvaženi gosti iz političkog, kulturnog i gospodarskog života grada Zagreba prevođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, članovi diplomatskog kora, Indijski državljani kao i prijatelji Indije.

opširnije
Objavljeno: Sri, 12.02.14. 17:29
Politika

Preneet Kaur u Zagrebu nagasila važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske

 
Brojni susreti indijske ministrice vanjskih poslova Preneet Kaur u Zagrebu: Htjela sam pokazati važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske, koji se razvijaju još od doba Nehrua i Tita. Stoga sam za ovo putovanje izabrala samo posjet Hrvatskoj.
opširnije
Objavljeno: Ned, 26.01.14. 13:34
Politika

Sretan Dan republike!

 
26.1.2014. Indija slavi Dan republike opširnije
Objavljeno: Sub, 26.01.13. 11:42
Politika

Draga Indijo, sretan ti 64. rođendan! 

 
U nastavku pronađite govor predsjednika R. Indije Pranaba Mukherđija, kao i zanimljivu izvedbu indijske himne.


opširnije
Objavljeno: Ned, 23.09.12. 08:01
Politika

Novi veleposlanik Republike Indije u Zagrebu

 
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je vjerodajnice Nj.E. Lal Thla Muane. 

Preuzeto sa stranice: www.predsjednik.hr

Objavljeno: Sub, 26.03.11. 00:13
Politika

Veleposlanik Indije održao predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

 
Na predavanju, koje je okupilo šezdesetak uzvanika iz akademske i diplomatske zajednice, veleposlanik Singh predstavio je indijsko gospodarstvo i znanost. opširnije
Objavljeno: Čet, 10.02.11. 18:47
Politika

Nj.E. Pradeep Singh govorio o hrvatsko-indijskoj suradnji

 
Veleposlanik Republike Indije, Nj.E. Pradeep Singh u Europskom domu u Zagrebu 3. veljače 2011. održao predavanje “Namaste Indija”.   opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 20:07
Politika

Dubrovnik očarao i oduševio indijskog potpredsjednika Ansarija

 
Tijekom svog boravka u petak u Dubrovniku, potpredsjednik Ansari protokolarno se susreo u Palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem, a nakon toga je u društvu predsjednice Gradskog vijeća Olge Muratti razgledao znamenitosti.
opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 08:28
Politika

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u četvrtak u Banskim dvorima s potpredsjednikom Republike Indije Hamidom Ansarijem.

 
Premijerka Kosor izrazila je uvjerenje da će ovaj posjet pridonijeti daljnjem jačanju hrvatsko-indijskih odnosa koji su dobri, bez otvorenih pitanja, te posebice daljnjem jačanju gospodarske razmjene.
opširnije
Objavljeno: Čet, 10.06.10. 18:07
Politika

Luka Bebić primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansaria

 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u četvrtak u službeni posjet potpredsjednika Republike Indije i predsjednika Vijeća država (gornjeg doma) indijskog parlamenta Mohammada Hamida Ansaria s Izaslanstvom.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 22:39
Politika

Predsjednik Ivo Josipović primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansarija

 
Potpredsjednik Indije Hamid Ansari, kojemu je u srijedu priređen svečani doček u predsjednikovu uredu, najviši je indijski dužnosnik koji je ikad boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.
To je ujudno i prvi službeni posjet nekoga stranog državnika u mandatu predsjednika Josipovića.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 09:19
Politika

Potpredsjednik Republike Indije Hamid Ansari boravio u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 11. lipnja

 
Prvog dva dana službenog posjeta potpredsjednik Indije boravio je u Zagrebu gdje se sastao sa svojim domaćinom predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.
opširnije
Objavljeno: Pet, 05.03.10. 11:36
Politika

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Indiji

 
Bebić u Indiji: Jačanje suradnje na multilateralnom i gospodarskom planu

Zadnjih desetak godina Indija, koja broji više od milijardu stanovnika, bilježi znatnu gospodarsku ekspanziju, ali i snažnu afirmaciju kao važnog političkog čimbenika međunarodnih odnosa, te je posjet predsjednika Hrvatskog sabora s izaslanstvom toj državi iskorišten za intenziviranje političkog dijaloga i buduće suradnje Hrvatske i Indije, a tome će svakako pridonijeti i predstojeći posjeti najviših indijskih dužnosnica. opširnije
Objavljeno: Sub, 03.10.09. 08:50
Politika

U Hrvatskom saboru obilježen Međunarodni dan nenasilja

 
U organizaciji Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva, kojoj je na čelu zastupnica Marija Lugarić, održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. opširnije
Politika

Novi veleposlanik R. Indije u Hrvatskoj

 
U ponedjeljak 5. listopada, predsjednica R. Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zaprimila je vjerodajnicu novog veleposlanika R. Indije u Hrvatskoj Nj.E. Sandeep Kumara. 



opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr