Objavljeno: Uto, 23.02.16. 11:18
Politika

Tisuću rijeka prema moru borbe

 
piše Aca Vragolović 
Kastinski sistem je sistem društvene stratifikacije star više od 3 000 godina, preoblikovan pod Britanskim carstvom. Bazira se na osnovnoj podjeli na 4 varne, iz kojih se razvilo nebrojeno mnogo manjih organizacijskih jedinica, nazvanih ‘đati’. Izvan kastinskog sistema nalaze se tzv. nedodirljivi, oni koji tu spadaju po rođenju ili koji su kastinsku pripadnost izgubili zbog kakva prekršaja. Oni sami, od 19. stoljeća, preferiraju naziv ‘dalit’, „potlačeni“, kako bi opisali stalnu opresiju koja se vrši nad njima. 

 
Ustavom iz 1950. službeno je zabranjen kastinski sistem te su uvedene neke mjere kao pokušaj poboljšanja statusa potlačenih skupina: programi zaštite koji nastoje pomoću zakonskih odredaba spriječiti nasilje i eliminirati običaje koji potiču nejednakost (Prevention of Atrocities Act, 1989.) te program pozitivne diskriminacije koji pomoću sustava kvota dalitima osigurava mjesta u obrazovanju, zakonodavstvu i politici. Ona su postupno među dalitima oblikovala srednji sloj birokrata i obrazovanih stručnjaka. Nadalje, ekonomska liberalizacija 1991. godine otvorila je prostor za investiranje za one koji posjeduju kapital, a budući da su postojale vladine institucije koje daju kredite dalitima, nekolicina poduzetnika pokrenula je vlastiti biznis, što je rezultiralo pojavom dalita milijunaša.

Ipak, uzorak dalita koji su dosegli taj status nikako ne može biti reprezentativan, niti se može reći da je liberalizacija utjecala na rušenje kastinskih barijera, budući da su one i dalje prisutne u mnogim sferama društva, a nad dalitima se i danas vrše najnehumaniji oblici opresije. Prema popisu potlačenih kasta i plemena iz 2011. godine, potlačene kaste čine 16, 1% indijske populacije, a plemena 8%. U brojkama je to više od 250 milijuna stanovnika. Još uvijek se nastavlja praksa izuzimanja: i dalje im je često uskraćen pristup pitkoj vodi, jer ne smiju izvlačiti vodu iz istog bunara kao viša kasta, ne smiju u iste hramove, u selima postoje granice koje ne smiju prijeći, ne mogu polagati pravo na zemlju koja je legalno njihova, u školama sjede odvojeno…


Dalitkinje.

Prema izvještaju Nacionalnog ureda za podatke o zločinima u 2013. godini počinjeno je 39 408 zločina nad potlačenim kastama, a to su samo registrirani slučajevi. Zabilježen je i velik broj slučajeva samoubojstava studenata, prema procjenama 18 dalita koji su pohađali neku instituciju višeg obrazovanja ubilo se između 2007. i 2011. Iako nitko ne može tvrditi da zna točan razlog zbog kojeg si je netko oduzeo život, događaji koji su prethodili nedavnom slučaju samoubojstva Rohitha Velmule pokazuju udio koji je odigrala politika te upućuju na odgovornost institucija. Dvadesetšestogodišnji student sveučilišta u Hyderabadu bio je član Ambedkarova studentskog udruženja (Ambedkar Students Assocciation, ASA) koje je organiziralo prosvjednu šetnju protiv napada hindu-nacionalističkog Vijeća svih indijskih studenata (ABVP) na Društvo filmskih montažera (Montage Film Society) na Sveučilištu u Delhiju, koje je prikazivalo dokumentarac o sukobu muslimana i hinduista 2013. u Muzafarnagaru u Utar Pradešu. Kao odgovor na protest, Sušil Kumar iz ABVP-a na fejsbuku je uvrijedio članove ASA-e, za što im se kasnije ispričao, ali je idući dan izjavio da ga je 30ak članova te organizacije pretuklo. Liječnici nisu mogli pronaći dokaze da je Kumar prebijen, no sveučilišni Odbor je donio odluku o izbacivanju petorice najaktivnijih studenata, među njima i Rohita, iz hostela, te o zabrani pristupanja javnim prostorima na sveučilištu i sudjelovanju na studentskim izborima. Studenti su postavili šator pred kampusom i započeli štrajk glađu, a par dana poslije Rohith je počinio samoubojstvo. Nakon njegove smrti, iskazi nekih političara i uprave koja je donijela odluku variraju od „osjećaja boli“ do propitivanja je li doista bio dalit, a njegovi kolege organizirali su prosvjed u kojemu zahtjevaju pravdu za Rohitha i borbu šire na borbu za prava svih marginaliziranih skupina. Prosvjedi su se proširili na nacionalni nivo.


Protesti nakon samoubojstva studenta Rohita.

Posao rezerviran samo za njihovu kastu ostalo je tzv. ručno čišćenje (engl. manual scavening), u koje spada čiščenje ljudskih fekalija iz javnih i privatnih latrina, uklanjanje ostataka mrtvih životinja, čišćenje kanalizacije i septičkih jama, a sve to rade uglavnom bez ikakve zaštitne opreme, zbog čega su vrlo česte smrti od gušenja otrovnim plinom ili od zaraza. Najnoviji primjer je od 19. siječnja ove godine kad je, unatoč zabrani, vlasnik restorana u Okkiyampetu (Ćenai) unajmio četvoricu radnika za čišćenje septičke jame, od kojih su trojica umrli unutra. Tvrtke često unajmljuju radnike kako bi ostvarile manji trošak, a za moguće nesreće ne mare, jer ovakvi slučajevi teško dolaze do suda, a u samo 3% slučajeva ozlijeđeni ili obitelji poginulih dobiju odštetu. Također, njihovo postojanje često se zataškava, pa je u izvještajima uprave pojedine države velik broj čistača i čistačica proglašen mrtvima ili umirovljenima iako još uvijek rade. Organizacija Safai Karmaćhari Andolan nastoji prikupiti njihove podatke.

Diskriminacija jasno dolazi do izražaja kod katastrofa. Na primjer, u studenom 2015. južnu Indiju pogodile su obilne monsunske kiše, a posebno je teško pogođen bio Ćenai, grad u Tamil Naduu, kad je mnogo dalita postalo kolateralnim žrtvama. Većina sela u kojima oni žive nalazi se u teže dostupnim područjima, u blizini rijeka i mora, a njihove kuće uglavnom su izgrađene od blata. Tokom poplava spasilački timovi koje je slala vlada fokusirali su se uglavnom na unutrašnjost, dok su medicinski kampovi organizirani u dijelovima sela koji pripadaju višoj kasti, a u koje daliti ne ulaze jer su predaleko ili zbog straha od nasilja. Zbog svega toga, obitelji dalita su čak i 20 dana nakon poplava tražile sklonište, pitku vodu i hranu. Izvještaj Nacionalne kampanje za prava dalita (Nacional Campaign on Dalit human Rights) donosi detaljne podatke o katastrofi. Nakon poplava, u strahu od mogućih zaraza, a ne bi li se problem što prije riješio, uprava Tamil Nadua počela je skupljati ugovorne radnike širom države. Radnici rade bez zaštitne opreme, smješteni su u školama čiji kapacitet broj radnika daleko nadmašuje, pa često nemaju vode za tuširanje, čak ni za pranje ruku, dnevnice obično dobiju par dana kasnije, iznos je uvijek manji od obećanog, a nedovoljan za osnovne potrepštine i prehranu.

Među samim dalitima postoji pasivno prihvaćanje tog posla: dobar dio njih vjeruje da su stvoreni za čišćenje i da za njih nema ničeg drugog, u njihovu načinu razmišljanja ne postoji mogućnost pobune, što skupa sa strahom od kazne, te odobravanjem njihove pozicije od ostalih kasti, pridonosi održanju trenutnog stanja. Međutim, s vremenom se njihovo razmišljanje počinje mijenjati i daliti se počinju pitati – zašto bi ovo bio naš posao?


 Članice udruženja Safai Karmaćhari Andolana.

Jedna od organizacija koje nastoje povećati svijest o položaju dalita i njihovim pravima i među njima i među ostalom populacijom je Safai Karmaćhari Andolan, koja je 11. prosinca 2015. započela putovanje pod nazivom Bhim Yatra iz Dibrugarha u Assamu, a završit će nakon 125 dana, 13. travnja 2016. u Delhiju, na 125. godišnjicu rođenja dr. Bhimraa Ambedkara, velikog borca za prava dalita koji je smatrao da, sve dok političku moć ne preuzmu najviše potlačeni slojevi indijskog društva, neće biti moguće ukloniti društvene, zakonske i kulturalne nejednakosti. Putovanjem žele poručiti vladi da prestane ubijati ljude u šahtovima i septičkim jamama i zahtijevaju da poduzme potrebne mjere za zaustavljanje ručnog čišćenja budući da je jedini razlog zašto se taj posao nastoji zadržati činjenica da je to izvor jeftine radne snage.

Budući da je premijer, predstavnik BJP-a, zagriženi hinduist koji praksu ručnog čišćenja fekalija shvaća u njezinu izvornom značenju, dakle religijskom dužnošću, jasno je zašto će pokrenuti kampanju poput Čiste Indije, koja služi isključivo kao kozmetički zahvat i obmana. Političkim strankama opozicije, poput Kongresa, također je u interesu očuvanje statusa quo, kako bi mogle povremeno, pod maskom progresivne stranke, podržati politički ispravne pozicije. 

 Iako borbe dalita variraju od mjesta do mjesta, ipak im je zajedničko sljedeće – borba protiv opresivnog sistema i za prebacivanje političke moći u ruke potlačenih.


Objavljeno: Uto, 11.02.14. 14:59
Politika

U Hrvatsku dolazi gđa. Preneet Kaur

 


U službeni posjet Republici Hrvatskoj danas dolazi Preneet Kaur, državna ministrica za vanjske poslove Republike Indije.

Tijekom boravka u Zagrebu, održati će  više susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Objavljeno: Pon, 17.10.16. 09:50
Politika

8. sastanak zemalja BRICS-a, Goa

 
Indija je ovaj vikend bila domaćin posljednjega u nizu sastanaka država BRICS-a. Sastanak oko 900 delegata, kako navodi Indian Express, održan je u saveznoj državi Goa, u mjestu Benaulim. Indija je na sastanak kao domaćin pozvala i predstavnike zemalja BIMSTEC-a zbog strateške i ekonomske važnosti ponajviše za Indiju i Kinu. opširnije
Objavljeno: Uto, 19.04.16. 17:39
Politika

Posjet ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj

 
Umirovljeni general Viđaj Kumar Singh, ministar vanjskih poslova Republike Indije, posjetio je prošli tjedan Hrvatsku i pojedine hrvatske dužnosnike. Uz posjet Kumrovcu, ministar je bio i u Velikom Trgovišću, a u Zagrebu se susreo i s udrugama zainteresiranima za suradnju s Indijom. opširnije
Objavljeno: Pet, 18.12.15. 11:55
Politika

 M – kao društvena stigma

 
Piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović

Bez obzira kojoj kulturi pripadali, o njoj se najčešće u društvu ne razgovara, a ako je potrebno spomenuti je, obično se koriste različiti eufemizmi. Kod nas su popularni „došli su mi oni dani“, „imam tehničkih problema“, „imam stvari“, a u Indiji „imam suho grlo“, „kad će ti doći odjeća?“ etc. Riječ je o izvjesnoj riječi na ‘m’ – menstruaciji.

opširnije
Objavljeno: Sub, 14.11.15. 08:51
Politika

Zamah prema vjerskom nacionalizmu

 
piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović


Premijer Modi neko vrijeme se uopće nije izjašnjavao o brutalnom ubojstvu. Pristaše Indijske narodne stranke (Bharatija Đanata Party, dalje u tekstu: BJP) njegovu šutnju opravdavali su govoreći da Modi ne mora komentirati svako ubojstvo. Također su se mogle čuti i izjave koje odišu idejama vrlo nalik onima fašizma.
opširnije
Objavljeno: Sri, 30.07.14. 19:09
Politika

Otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije

 
U srijedu 30. srpnja 2014. godine svečanom je ceremonijom otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Svečanosti su nazočili uvaženi gosti iz političkog, kulturnog i gospodarskog života grada Zagreba prevođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, članovi diplomatskog kora, Indijski državljani kao i prijatelji Indije.

opširnije
Objavljeno: Sri, 12.02.14. 17:29
Politika

Preneet Kaur u Zagrebu nagasila važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske

 
Brojni susreti indijske ministrice vanjskih poslova Preneet Kaur u Zagrebu: Htjela sam pokazati važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske, koji se razvijaju još od doba Nehrua i Tita. Stoga sam za ovo putovanje izabrala samo posjet Hrvatskoj.
opširnije
Objavljeno: Ned, 26.01.14. 13:34
Politika

Sretan Dan republike!

 
26.1.2014. Indija slavi Dan republike opširnije
Objavljeno: Sub, 26.01.13. 11:42
Politika

Draga Indijo, sretan ti 64. rođendan! 

 
U nastavku pronađite govor predsjednika R. Indije Pranaba Mukherđija, kao i zanimljivu izvedbu indijske himne.


opširnije
Objavljeno: Ned, 23.09.12. 08:01
Politika

Novi veleposlanik Republike Indije u Zagrebu

 
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je vjerodajnice Nj.E. Lal Thla Muane. 

Preuzeto sa stranice: www.predsjednik.hr

Objavljeno: Sub, 26.03.11. 00:13
Politika

Veleposlanik Indije održao predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

 
Na predavanju, koje je okupilo šezdesetak uzvanika iz akademske i diplomatske zajednice, veleposlanik Singh predstavio je indijsko gospodarstvo i znanost. opširnije
Objavljeno: Čet, 10.02.11. 18:47
Politika

Nj.E. Pradeep Singh govorio o hrvatsko-indijskoj suradnji

 
Veleposlanik Republike Indije, Nj.E. Pradeep Singh u Europskom domu u Zagrebu 3. veljače 2011. održao predavanje “Namaste Indija”.   opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 20:07
Politika

Dubrovnik očarao i oduševio indijskog potpredsjednika Ansarija

 
Tijekom svog boravka u petak u Dubrovniku, potpredsjednik Ansari protokolarno se susreo u Palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem, a nakon toga je u društvu predsjednice Gradskog vijeća Olge Muratti razgledao znamenitosti.
opširnije
Objavljeno: Pet, 11.06.10. 08:28
Politika

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u četvrtak u Banskim dvorima s potpredsjednikom Republike Indije Hamidom Ansarijem.

 
Premijerka Kosor izrazila je uvjerenje da će ovaj posjet pridonijeti daljnjem jačanju hrvatsko-indijskih odnosa koji su dobri, bez otvorenih pitanja, te posebice daljnjem jačanju gospodarske razmjene.
opširnije
Objavljeno: Čet, 10.06.10. 18:07
Politika

Luka Bebić primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansaria

 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u četvrtak u službeni posjet potpredsjednika Republike Indije i predsjednika Vijeća država (gornjeg doma) indijskog parlamenta Mohammada Hamida Ansaria s Izaslanstvom.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 22:39
Politika

Predsjednik Ivo Josipović primio indijskog potpredsjednika Hamida Ansarija

 
Potpredsjednik Indije Hamid Ansari, kojemu je u srijedu priređen svečani doček u predsjednikovu uredu, najviši je indijski dužnosnik koji je ikad boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.
To je ujudno i prvi službeni posjet nekoga stranog državnika u mandatu predsjednika Josipovića.
opširnije
Objavljeno: Sri, 09.06.10. 09:19
Politika

Potpredsjednik Republike Indije Hamid Ansari boravio u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 11. lipnja

 
Prvog dva dana službenog posjeta potpredsjednik Indije boravio je u Zagrebu gdje se sastao sa svojim domaćinom predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.
opširnije
Objavljeno: Pet, 05.03.10. 11:36
Politika

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Indiji

 
Bebić u Indiji: Jačanje suradnje na multilateralnom i gospodarskom planu

Zadnjih desetak godina Indija, koja broji više od milijardu stanovnika, bilježi znatnu gospodarsku ekspanziju, ali i snažnu afirmaciju kao važnog političkog čimbenika međunarodnih odnosa, te je posjet predsjednika Hrvatskog sabora s izaslanstvom toj državi iskorišten za intenziviranje političkog dijaloga i buduće suradnje Hrvatske i Indije, a tome će svakako pridonijeti i predstojeći posjeti najviših indijskih dužnosnica. opširnije
Objavljeno: Sub, 03.10.09. 08:50
Politika

U Hrvatskom saboru obilježen Međunarodni dan nenasilja

 
U organizaciji Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva, kojoj je na čelu zastupnica Marija Lugarić, održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr