Objavljeno: Sri, 10.02.16. 17:18
Indijska startup scena

Avanti obrnuta učionica

 
piše Katarina Karalić  
Dvojica diplomanata sa bombejskog Indijskog Instituta za Tehnologiju su pokrenuli start up Avanti s idejom koja bi mogla revolucionirati tradicionalni pristup obrazovanju i riješiti mnoge probleme neučinkovitosti.
 

Obrazovanje je vrlo visoko u indijskom sustavu vrijednosti. Kao i sa ostalim resursima u mnogoljudnoj Indiji – ono je ograničeno u broju ljudi koje kvalitetno pokriva i još uvijek privilegija visoke srednje klase.Diploma prestižnih fakulteta u Indiji znači siguran dobro plaćeni posao (rat za talent na indijskim top fakultetima je nevjerojatan!), no konkurencija na upisu je velika. Godišnje 530 000 studenata piše prijemni ispit na Indijskim Institutima Tehnologije (IIT) koji upisuju manje od 10 000 mjesta. Većina studenata koja uspije dobiti mjesto je uglavnom iz većih gradova gdje su škole kvalitetnije. Što postavlja pitanje o nejednakosti u prilikama studenata iz manjih mjesta. Drugi problemi su vrlo slični onima u Hrvatskoj – studiozni sadržaj koji postaje irelevantan i prije datuma diplome i nekompetitivnost vještina na tržištu rada koje se sve brže mijenja.

Dvojica diplomanata sa bombejskog Indijskog Instituta za Tehnologiju (naravno, do sada znamo da je ova institucija srce indijske startup scene), Akšaj Saksena i Krišna Ramkumar, su pokrenuli start up Avanti s idejom koja bi mogla revolucionirati tradicionalni pristup obrazovanju i riješiti gornje probleme.

Princip je vrlo sličan onome što stručnjaci koji rade u obrazovanju predlažu već zadnjih desetak godina – formalno obrazovanje mora napustiti tradicionalni pristup jednosmjernogdownloada informacija i usmjeriti se na peer-to-peer podučavanje kroz male grupe krojeno prema potrebama učenika. Avanti koristi kombinirani pristup učenju (blended learning) i fokusira se na znanost i matematiku te na instrukcije za upis u Indijske Institute Tehnologije, ali s jednom razlikom –zatrećinu cijene nego što je  trenutno slučaj na tržištu ciljajući društveno neprivilegirane studente iz manjih gradova. Na taj način Avanti želi dati priliku visokog obrazovanja studentima iz svih socijalnih klasa.

Ono što je drugačije je sadržaj dostupan online kao priprema za rad u razredu. Na taj način, učitelji ulažu više vremena u rad u manjim grupama i diskusiju umjesto predavanja teorije. Rezultati ovog pristupa „obrnute učionice“ su se već pokazali –ocjene Avanti studenata i uspjeh na upisima su komparabilne sa studentima koji plaćaju puno skuplje instrukcije.

Koji je princip učenja? Studenti moraju odraditi pripremu – proći kroz koncepte i pročitati materijale odabrane od starijih kolega s prestižnih fakulteta. Potom studenti prolaze kroz petominutni test kako bi facilitator procijenio predznanje. Slijede visoko kvalitetni video sadržaj i test koncepata objašnjenih u njima. U prosjeku samostalni rad je oko 90 minuta kod kuće, a tijekom tjedna stručnjaci određene teme provedu 2-4 sata u individualnom radu sa studentima.


slika preuzeta sa Economic Times, 3/7/2015.

Od svog osnivanja 2010. Godine, Avanti je ubrzao razvoj – nakon 5 milijuna dolara ulagačkog novca koji je stigao ovaj mjesec, tvrtka planira otvoriti 400 centara sa kapacitetom 50 000 učenika i pokriti veći broj gradova.

Avantijev tem čine 75 učitelja, mnogi od njih 20-godišnjaci, od kojih više od polovine su studirali na fakultetima koje njihovi štićenici žele upisati. Avanti plaća je vjerojatno četvrtina prosječne plaće koju bi mogli zaraditi sa svojim diplomama, ali ova mladež je motivirana nečim drugim – mogućnošću da pokrenu promjenu u društvu i stvore prilike za manje privilegirane studente. 


Objavljeno: Sri, 04.05.16. 07:33
Indijska startup scena

redBus – osigurana autobusna karta 

 
piše Katarina Karalić  

U Indiji postoje stotine međugradskih autobusnih operatora,
što javnih, što privatnih. Privatni prijevoznici uglavnom  nemaju dozvolu stajanja na glavnim autobusnim
stanicama. Ako ne znate lokalna nepisana pravila mala je
vjerojatnost da ćete uspjeti pronaći operatera koji vozi na vašoj ruti, a još
manje moći odabrati najkvalitetnijeg.  opširnije
Objavljeno: Sri, 02.03.16. 17:31
Indijska startup scena

Zivame – usprkos svim društvenim tabuuima

 
piše Katarina Karalić 
Žensko intimno rublje je, globalno, najzanimljivija kategorije ženske odjeće. I indijska žena danas, koja je najsamopouzdanija nego što je to ikada prije bila, želi si darovati rublje koje će naglasiti njenu individualnost. Zivame je katalizator te promjene; koristeći tehnologiju kako bi razumio indijsku ženu bolje i dao joj nenadmašno iskustvo kupovanja rublja.
opširnije
Objavljeno: Sri, 13.01.16. 18:09
Indijska startup scena

Paytm – digitalni novčanik i mnogo više od toga 

 
piše Katarina Karalić   
Paytm je izabrao prave partnere –  a nedavno je u suradnji s nacionalnom bankom Reserve Bank of India dobio i licencu za pokretanje prvih bankarskih usluga preko svoje platforme u cilju ostvarivanja ekonomije bez uporabe gotovine. Veliki planovi, ali ne i neostvarivi.  opširnije
Objavljeno: Sri, 23.12.15. 06:51
Indijska startup scena

UrbanClap – Kupuj Lokalno – Online!

 
piše Katarina Karalić  
Hyperlokal se definira kao segment tržišta koji uključuje kupci koji koriste mobilnu tehnologiju kako bi kupovali u lokalnim trgovinama. Ima li to uopće smisla? I zašto bi kupci kupovali online u susjedstvu?   opširnije
Objavljeno: Sri, 09.12.15. 19:18
Indijska startup scena

Start up biznisi pomažu poplavljenom Čenaiju

 

piše  Katarina Karalić 

“Ako je nešto jasno u ovoj prirodnoj katastrofi – jasno je to da se u današnje vrijeme uz dostupnu tehnologiju i male biznise pomoć može organizirati nevjerojatno brzo.” opširnije
Objavljeno: Sri, 25.11.15. 02:51
Indijska startup scena

Kad Bollywood stupi na start-up scenu 

 
piše Katarina Karalić

Start-up kultura je ušla u sve pore indijskog društva i čak niti Bollywood nije ostao imun. opširnije
Objavljeno: Sri, 11.11.15. 06:32
Indijska startup scena

Druga strana start up priče

 
piše Katarina Karalić 
A sada nešto potpuno drugačije – priča o manje svijetloj strani start up scene ili što se dogodi kada planovi podbace i otkazi postanu jedini izbor. opširnije
Objavljeno: Sri, 28.10.15. 07:58
Indijska startup scena

Dobra hrana, servirana tiho

 
piše Katarina Karalić

Dvije su lekcije u ovoj restoranskoj priči. Prema riječima svojih osnivača, ovaj biznis je utemeljen na sljedećim glavnim vrijednostima: poštenje i predanost zaposlenika su važniji od vještina i kvalifikacija; te pored ostvarivanja individualnog dobitka, vrlo je bitno da svaki biznis ostvaruje dobitak za šire društvo.
opširnije
Objavljeno: Sri, 14.10.15. 17:19
Indijska startup scena

Katica za Sve?

 
Piše Katarina Karalić

 Taskbob je primio 1.2 milijuna USD investicije od indijske Orios Venture Partners venture fonda ranije ove godine koja je omogućila pokretanje firme i prve planove o ekspanziji unutar Mumbaija.
opširnije
Indijska startup scena

Alo, Chefe!

 
piše Katarina Karalić
Ideja o seriji ovih članaka rodila se kada smo razmišljali kako možemo biti korisni mladim urbanim hrvatskim čitateljima povezujući ideje s onima njihovih vršnjaka iz Indije. Iako su indijsko i hrvatsko tržište potpuno drugačiji, neke od ovih poduzetničkih ideja mogu poslužiti kao inspiracija za hrvatsko tržište. Također želimo razbiti stereotip o Indiji kao samo religioznoj destinaciji i otvoriti prozor u uzbudljivi svijet gospodarskih aktivnosti na Potkontinentu.
opširnije
Indijska startup scena

Kako je indijska Ola nadmudrila Uber 

 
piše Katarina Karalić   

Oko godinu dana nakon što je Uber bio osnovan u San Franciscu, dvojica 26-godišnjih diplomanata sa bombajskog Instititua tehnologije  pokrenula su start up Ola Cabs i tako prestigla globalnog giganta u ulasku na indijsko tržište. opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr