Objavljeno: Uto, 24.05.11. 13:43
Uto, 24.05.11. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Izložba Tagoreovih slika u Mimari

 
U Muzeju Mimara je u ponedjeljak 23. svibnja u svojevrsnom finalu ovogodišnjih Dana indijske kulture u Zagrebu u nazočnosti brojnih državnih i kulturnih uglednika, otvorena izložba “Tagoreovo slikarstvo”.

Galeriju fotografija s otvorenja izložbe pogledajte ovdje.

Vezano uz izložbu i Tagorovo slikarstvo se 30.5. u 19 sati prikazuje prigodni film i uvodno predavanje prof. Klare Gonc Moačanin.


Izložba je otvorena do 31. svibnja.
 

Izložba je nastala u suradnji s Indijskim vijećem za odnose u kulturi, a predstavljen je djelić Tagoreova opusa.

Tagore je počeo slikati spontano, 20-ih godina prošloga stoljeća dok je nastajala nova zbirka stihova Purabi. Do kraja života je neumorno stvarao rabeći različite tehnike, olovku, tintu, pastele, gvaš, vodene boje itd., te tako danas imamo kolekciju od oko 3000 njegovih radova izloženu po brojnim muzejima u Indiji i diljem svijeta. Lakoća poteza koju je usvojio u svojim prvim radovima, ostala je trajnim obilježjem njegovih likovnih ostvaraja među koja ubrajamo niz studija ljudskih lica, maski, motiva prirode kao i nefigurativnoga likovnoga izražaja.

U Mimari je predstavljeno tridesetak reprodukcija njegovih radova koji su sastavni dio izložbe koja je već posjetila Pariz, u znak sjećanja na prvu izložbu pjesnikovih radova koje je grad na Seini vidio 1930. godine. Na tu je izložbu pjesnik pristao na nagovor Argentinke Victorie Ocampo koja je u svom domu za života ugostila mnoga imena od Igora Stravinskoga i Antoinea Saint-Exupéryja do Indire Gandhi.

 

Objavljeno: Ned, 14.12.14. 11:55
Čet, 30.10.14. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Zagreb – Katalog izložbe “U potrazi za ženskim arhetipomu”

 
Izložba “U potrazi za ženskim arhetipomu” rezultat je projekta Udruge Lotos “Staroslavenske i indijske boginje” koji ima za cilj razotkrivanje veza staroslavenskih i vedskih mitoloških sustava.

Interdisciplinarna istraživanja pokazala su snažne jezične i kulturološke veze indoeuropskih naroda. Kao što pretkršćanska vjerovanja i svjetonazor Hrvata ovise o praslavenskim, tako i praslavenska ovise o indoeuropskim. Specifičan razvoj indijskoga vjerskog svjetonazora, u smislu snažne povezanosti s vedskom tradicijom, dovodi nas u poziciju da se u svojim razmatranjima oslonimo i na postvedske boginje, prisutne i danas u svakodnevnim vjerskim praksama. Isto nije slučaj, bar eksplicitno, i za one slavenske. (iz predgovora)

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Udrugom Lotos-Indijskim kulturnim centrom uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a bila je bila postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 29. listopada do 1. prosinca 2014. godine. 

Katalog izložbe možete pronaći ovdje. 
Istraživala i tekstove napisala Tamara Nikolić Đerić.

Objavljeno: Uto, 11.09.12. 12:49
Uto, 11.09.12. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Pazin – Kalkuta 1945. – dnevnik jednog vojnika/diario di un soldato u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu

 
U ponedjeljak 10. rujna u pazinskom Kaštelu otvorene su dvije izložbe, Urbani razvoj grada u organizaciji Muzeja grada Pazina i Kalkuta 1945. dnevnik jednog vojnika u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. Izložbe su postavljene u povodu manifestacije Tjedna istarskih muzeja.

opširnije
Objavljeno: Ned, 08.05.11. 18:31
Ned, 08.05.11. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Otvoreni Dani indijske kulture u Zagrebu posvećeni Tagoreu

 
Drugi Dani indijske kulture otvoreni su u subotu u Etnografskom muzeju dvjema izložbama. 

Kalkuta – u praskozorje indijske neovisnosti – izložba fotografija

Tagore i Hrvatska – izložba arhivskih materijala o prisutnosti Tagorea u Hrvatskoj u posljednih 100 godina

Galeriju fotografija pogldajte ovdje.
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr