Objavljeno: Uto, 11.09.12. 12:49
Uto, 11.09.12. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Pazin – Kalkuta 1945. – dnevnik jednog vojnika/diario di un soldato u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu

 
U ponedjeljak 10. rujna u pazinskom Kaštelu otvorene su dvije izložbe, Urbani razvoj grada u organizaciji Muzeja grada Pazina i Kalkuta 1945. dnevnik jednog vojnika u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. Izložbe su postavljene u povodu manifestacije Tjedna istarskih muzeja.

 


Izložba Kalkuta 1945.-dnevnik jednog vojnika, otvorili su kustosica izložbe Tamara Nikolić Đerić i direktor Indijskog kulturnog centra iz Zagreba gospodin Renato Petek. Nikolić Đerić je naglasila kako suradnja s Indijskim kulturnim centrom traje već nekoliko godina te su u tom periodu ostvarene dvije značajne izložbe predstavljene u Zagrebu, dok je ovo prvi zajednički nastup u Istri. Također, osim važnosti suradnje s udrugama u kulturi, naglasila je i zadovoljstvo što se u prostorima Etnografskog muzeja Istre, uz istarsku baštinu, redovito predstavljaju i druge europske i svjetske kulture što je svakako u duhu etnološke struke. 


Izložba donosi prizorima svakodnevice na ulicama Kalkute četrdesetih godina 20. stoljeća u praskozorje indijske neovisnosti. Fotografije su to grada koji je bio i ostao srce bengalskoga kulturnoga života. Moglo bi se reći kako je Bengal, a posebice Kalkuta, mala indijska Italija, jer upravo je ovdje u 19. stoljeću započelo renesansno buđenje indijskoga duha. S tim na umu treba motriti i ove fotografije čiji je autor američki vojnik, Claude Waddell, koji nam je ovim zapisima ostavio vrijedan i trajan spomen na vrijeme koje je prošlo, na doba u kojemu su otkucavali posljednji taktovi svijeta kakav više ne poznajemo, a ujedno se čule prve note svijeta koji je dolazio.  

Izložba ostaje otvorena do 19. listopada 2012. godine.

Objavljeno: Ned, 14.12.14. 11:55
Čet, 30.10.14. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Zagreb – Katalog izložbe “U potrazi za ženskim arhetipomu”

 
Izložba “U potrazi za ženskim arhetipomu” rezultat je projekta Udruge Lotos “Staroslavenske i indijske boginje” koji ima za cilj razotkrivanje veza staroslavenskih i vedskih mitoloških sustava.

Interdisciplinarna istraživanja pokazala su snažne jezične i kulturološke veze indoeuropskih naroda. Kao što pretkršćanska vjerovanja i svjetonazor Hrvata ovise o praslavenskim, tako i praslavenska ovise o indoeuropskim. Specifičan razvoj indijskoga vjerskog svjetonazora, u smislu snažne povezanosti s vedskom tradicijom, dovodi nas u poziciju da se u svojim razmatranjima oslonimo i na postvedske boginje, prisutne i danas u svakodnevnim vjerskim praksama. Isto nije slučaj, bar eksplicitno, i za one slavenske. (iz predgovora)

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Udrugom Lotos-Indijskim kulturnim centrom uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a bila je bila postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 29. listopada do 1. prosinca 2014. godine. 

Katalog izložbe možete pronaći ovdje. 
Istraživala i tekstove napisala Tamara Nikolić Đerić.

Objavljeno: Uto, 24.05.11. 13:43
Uto, 24.05.11. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Izložba Tagoreovih slika u Mimari

 
U Muzeju Mimara je u ponedjeljak 23. svibnja u svojevrsnom finalu ovogodišnjih Dana indijske kulture u Zagrebu u nazočnosti brojnih državnih i kulturnih uglednika, otvorena izložba “Tagoreovo slikarstvo”.

Galeriju fotografija s otvorenja izložbe pogledajte ovdje.

Vezano uz izložbu i Tagorovo slikarstvo se 30.5. u 19 sati prikazuje prigodni film i uvodno predavanje prof. Klare Gonc Moačanin.


Izložba je otvorena do 31. svibnja.
opširnije
Objavljeno: Ned, 08.05.11. 18:31
Ned, 08.05.11. – Izložbe (autor: Stipica Grgić)

Otvoreni Dani indijske kulture u Zagrebu posvećeni Tagoreu

 
Drugi Dani indijske kulture otvoreni su u subotu u Etnografskom muzeju dvjema izložbama. 

Kalkuta – u praskozorje indijske neovisnosti – izložba fotografija

Tagore i Hrvatska – izložba arhivskih materijala o prisutnosti Tagorea u Hrvatskoj u posljednih 100 godina

Galeriju fotografija pogldajte ovdje.
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr