Sjever – Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi sjeverne Indije

 
 

NACIONALNI PARK CORBETT

Nacionalni park Corbett velik je 520 km2  te se nalazi oko 290 km sjeveroistočno od Delhija u podnožju planine Shivalik u Uttaranchalu. Rijeka Ramgangar teče kroz park koji ima izuzetno bogatu floru i faunu. Osim slonova, leoparda, medvjeda te rijetkih vrsta jelena i ptica, u Corbettu su žive i tigrovi. Nacionalni park Corbett dio je programa zaštite Project Tiger koji podupire Svjetski fond za prirodu (WWF).

Najbolje razdoblje za putovanja: od sredine studenog do sredine lipnja.

Smještaj

Forest Rest House, New Forest Rest House u Khinanauliju. U Dikhali ili Ramnagaru osim toga postoje razni luksuzni smještaji ili obična prenoćišta.

Dolazak

Najbliža zračna luka je u Pantnagaru, udaljena 110 km.

Najbliži željeznički kolodvor je u Ramnagaru, udaljen 51 km. Iz Ramnagara redovito prometuju autobusi za Delhi.

Informacije i dozvole

Director Corbett Tiger Reserve, Ramnagar.


NACIONALNI PARK DUDHWA

Park Dudhwa nalazi se 220 km istočno od Lucknowa, nedaleko granice s Nepalom. Zajedno s rezervatom Kishanpur Sanctuary, veličine 200 km2, ovaj je park također dio programa zaštite Project Tiger koji podupire Svjetski fond za prirodu (WWF). Gusta šuma, visoka savanska trava te velika područja močvara idealan su životni prostor za slonove.Najbolje razdoblje za putovanja: od sredine studenog do sredine lipnja.

Smještaj

Forrest Rest House u mjestima Dudhwa, Sathiana, Bankatti, Sonaripur i Kila.

Dolazak

Duhwa je preko Mailanija (45 km) povezana s Lucknowom i Nainitalom. Redovita autobusna veza postoji između Palija (10 km) i Lakhimpur-Kherija.

Informacije

Director Dudhwa National Park, Lakhimpur-Kheri Chief Wildlife Warden, 17 Pratap Rana Marg, Lucknow.


Nacionalni park Ranthambore kod Sawaija – Madhopur (Rajasthan)

Oko 130 km južno od Jaipura nalazi se rezervat za tigrove Ranthambore, samo 10 km udaljeno od malog sela Sawai Madhopur. Najbolje razdoblje za putovanja: od studenog do svibnja. Nigdje u Indiji nije zajamčeno da ćete sresti tigra, no ovdje su vam šanse najveće.

Ako i ne sretnete tigra, uživat ćete u lijepom krajoliku šikare te se možete diviti mnogobrojnim drugim životinjama, poput jelena ili čak krokodila. A tu i tamo ćete naići na ruševne male hramove ili romantično obrasle tvrđave.


Nacionalni park Keoladeo kod Bharatpura (Rajasthan)

Neki posjećuju Bharatpur zbog njegove utvrde. No, glavna atrakcija je nacionalni park Keoladeo, nekad lovački teren. 1981. godine teren je dobio viši status nacionalnoga parka. Na preko 29 km2

Površine ovdje se nalazi mnoštvo jezera te potoka s mnogim močvarnim područjima. Osim za neke sisavce (divlje svinje, antilope, jelene vrste sambar itd.) ovaj je park raj za ptice, od kojih je mnogo roda, ždralova, čaplji, ibisa, kao i puno vrsta ptica grabljivica.Nudi se smještaj te mogućnost za lov prikradanjem rano ujutro ili kasno poslije podne.

NACIONALNI PARK DESERT

U blizini Jaisalmera (Rajasthan) nacionalni park Desert u velikoj pustinji Thar nudi izvrsnu mogućnost za promatranje divljači. Park je izvanredan primjer eko-sustava pustinje koja s pješčanim dinama čini 20% parka. Samo oko 40 km udaljeno od staroga grada u oazi Jaisalmer, nalazi se pravi raj za promatranje divljači svih vrsta, posebno na velikim vrelima kojih ima nekoliko.

Mnoge su vrste ždralova, orlova, supova, škanjaca i sokola ovdje našle svoj dom – sveukupno ima preko 300 vrsta ptica. Također postoje mnogobrojne vrste četveronožnih životinja: razne vrste antilopa, hijene, šakali, lisice. U parku Akal čak možete naći okamenjena stabla i morske školjke (stare preko 180 milijuna godina).

Na rubu nacionalnog parka nalaze se Samske dine (the Sam Sand Dunes), omiljeni cilj za izletnike iz Jaisalmera koji žele promatrati zalazak sunca.

NACIONALNI PARK RAJAJI

Park površine veće od 820 m2 nalazi se u dolini Dehra Dun. Ovdje možete promatrati tigrove, pantere, medvjede, muntnjake, jelene sambare ili divlje svinje.

Najbolje razdoblje za putovanja: od  studenog do lipnja.

Smještaj

Forest Rest House i Tourist Lodge.

Dolazak

Najbliža zračna luka je Jolly Grant u Dehra Dunu, udaljena 24 km. Najbliži željeznički kolodvori nalaze se u Haridwaru (55 km) i Dehra Dunu (24 km). Nacionalni park je od Delhija udaljen 220 km, a 510 km od Lucknowa.
Informacija

Director, nacionalni park Rajraji, Dehra Dun. Tourist Office, Haridwar.


NACIONALNI PARK NANDA DEVI

Nacionalni park Nanda Devi nalazi se na 3.500 m visine te posjeduje rijetku alpsku floru i faunu. Park se proteže na površini od 630 km2

Nedaleko od vrha Nanda Devi, druge po redu najviše indijske planine. Ovdje, između ostalog, žive snježni leopardi, smeđi i crni medvjedi. Potrebna je posebna dozvola.

Najbolje razdoblje za putovanja: travanj—listopad

Smještaj – Nema

Dolazak

Najbliža autobusna postaja nalazi se u Latau,  udaljenom 30 km od Joshimatha. Joshimath ima izravnu cestovnu vezu s Rishikeshom. Najbliža zračna luka je Jolly Grant u Dehra Dunu, udaljena oko 315 km.

Informacije

Director, nacionalni park Rajraji, Dehra Dun.
Tourist Officer, Haridwar.


NACIONALNI PARK THE GREAT HIMALAYAN

Najveći park pod zaštitom prirode u Himachal Pradeshu nalazi se u regiji Kullu. Obuhvaća gusto pošumljeno područje, snijegom prekrivene vrhove i ledenjake. Ovaj dio Himalaje životni je prostor za divlje koze, smeđe medvjede, leoparde i snježne leoparde te bogat svijet ptica.

Najbolje razdoblje za putovanja: od travnja do lipnja te od rujna do listopada.

Smještaj – Nema

Dolazak

Najbliži grad je Kullu, udaljen 60 km. Najbliža zračna luka je Bhumtar, udaljena 50 km.

Informacije i rezervacije

Director, Great Himalayan National Park, Kullu, Himachal Pradesh


NACIONALNI PARK DACHIGAM

Nacionalni park Dachigam velik je preko 140 km2 te u njemu žive neke rijetke vrste životinja i biljaka s Himalaje. Jedna od njih je crvena divljač hangul kojoj prijeti opasnost od izumiranja. Druge životinje su sivi himalajski langur, kao i crni medvjed, leopard, šakal, divlja svinja, bradan te himalajska lasica.

Najbolje razdoblje za putovanja: od svibnja do kolovoza (Gornji Dachigam), od rujna do prosinca (Donji Dachigam).

Smještaj

Dva Tourist Lodge-a i Rest House.

Dolazak

Najbliži grad je Srinagar, udaljen 22 km. Najbliži žljeznički kolodvor nalazi se u Jammu Tawi, udaljen 310 km.

Informacije i rezervacije

The Chief Wildlife Warden, Srinagar, Jammu & Kashmir.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr