Istok – Orissa

Orissa

 

Polja riže i plodna obradiva zemlja obilježavaju obalno područje i ravnice, dok brda u pozadini obrasla gustim šumama pružaju životni prostor velikom broju plemena. Veličanstveni hramovi u  Bhubaneshwaru, Puriju i Konaraku svjedoče o majstorstvu arhitekture koje se u ovoj saveznoj državi razvijala od 7. do 13. stoljeća i svoj izraz našla prije svega u filigranskom klesarstvu. Hramovi još i danas svake godine privlače milijune hodočasnika i turista. Orissa je 400 g. pr.n.e. bila dio kraljevstva Kalinga, čiji je utjecaj sezao do Indonezije.

Glavni grad Orisse je Bhubaneshwar, a nazivaju ga i gradom hramova (The City of Temples). Ondje postoji otprilike 500 sakralnih građevina od kojih hram Lingaraja dominira slikom grada.

Rath Yatra, koja se svake godine održava u lipnju/srpnju, najveća je i najšarenija prigoda tijekom takozvanih svečanosti kola u Orissi. Slavi se  u spomen bogu Jagannathu: hram Jagannatha u Puriju jedan je od četiri naj-svetijih hodočasničkih mjesta za hinduiste.

Znamenitosti u Bhubaneshwaru

Hram Parsurameswara, hram Mukteshwara, hram  Vaitala, hram Rajarani, hram Brahmeswara, hram Lingaraja, Tribal Research Museum, špilje Udayagiri i Khandagiri.

Izleti iz mjesta Bhubaneshwar

Cuttack (30 km), nekadašnji glavni grad Orisse u srednjem vijeku, Qadam-I-Rasul, Barabati Fort.

Atri (42 km): ljekoviti izvori sumpora.

Sakshigopal (38 km): zanimljiv kip Krishne u prirodnoj veličini.

Puri (60 km): hram Jagannatha, hram Loknatha, Gundicha Ghar, Atharmala Bridge. South East Railway Hotel, omiljen i kao kupalište;

Konarak (65 km): hram Surye ili „crna pagoda“;
Ratnagiri, Lalitgiri i Udaigiri (90 km): nedavno iskopani budistički nalazi, idilična okolina;

Chilika-See (100 km): 1.100 km² veliko jezero s mnogobrojnim malim otocima. Uzgoj rakova, okupljalište za ptice selice (studeni–veljače);

Pradeep (125 km): luka na dalekoj delti Mahanadija s otocima i uvalama;
Gopalpur-on-sea (186 km), kupalište, stara luka.

Prometna povezanost

Zrakom
Zračna luka udaljena je 3 km od središta grada. Zrakoplovi svakodnevno lete za Delhi, a postoje i redovite linije za Mumbai, Kolkatu i Chennai.

Željeznicom
Željenički kolodvor nalazi se na glavnoj pruzi Chennai (20 sati) – Kolkata (7 1/2 sati). Do Delhija vlakovi voze između 26 i 35 sati.

Autobusom
Glavni autobusni kolodvor nalazi se 8 km od središta grada u Barmundi.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr