Jug – Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi južne Indije

 
 

MUDUMALAI

Šumsko područje u Tamil Naduu na sjevernom obronku platoa Nilgiri s mnogim slonovima i drugim tipičnim divljim životinjama poput gaura (bizona), jelena aksisa i jelena sambara, tigrova, hanuman langura, makaki majmunima, velikim vjevericama i indijskim hrtovima u velikim čoporima.
Za one koji žele promatrati životinje najbolje razdoblje za to je od travnja do početka lipnja. Mudumalai je za turiste otvoren cijelu godinu.

Prometna povezanost
Automobilom ili autobusom iz Ootyja preko Gudalura (65 km) ili Mysorea (90 km) prema Teppakadu (Information Centre).

Smještaj
Gostinjske kuće koje pripadaju Forest Departmentu nalaze se u Teppakadu, Abhayaranyamu, Kargundiju i Masinagudiju.
Osim toga postoje razni privatni pansioni u neposrednoj blizini Masinagudija.

Adrese
Wildlife Warden, Mudumalai Wildlife Sanctuary, Mahalingam Building, Coonor Road, Ooty. Tamil Nadu.
Tourist Office Government of Tamil Nadu, Supermarket Complex, Charing Cross, Ooty. Tamil Nadu.
Range Officer, Reception Centre, Mudumalai Sanctuary, Teppakadu, Tamil Nadu, (Masinagudi Exchange Jungle Hut Bokkapuram, P.O. Masinagudi, Tamil Nadu, Tel.: 40 (Masinagudi via Ooty), Jungle Trails, Chaddapatti, P.O. Masina-gudi, Tamil Nadu.

BANDIPUR

Bandipur je otvoren teren za tigrove u šumskom pojasu Karnatake. Prije je to bio lovački teren maharadža od Mysorea. To je dom velike populacije slonova te velikih krda crvene divljači iz roda aksis. Isto tako su vrlo rasprostranjeni divlji psi (dholes). Tikovina i bambus dio su tipične vegetacije. Bandipur je otvoren tijekom cijele godine. Najbolje razdoblje za putovanje je od siječnja do svibnja te od rujna do sredine listopada.

Prometna povezanost
Do Bandipura možete doći autobusom koji redovito prometuje između Mysorea i Ootyja ili unajmljenim automobilom. Bandipur je od  Mysorea udaljen 78 km, a od Ootyja 77 km.

Smještaj
U turističkom kompleksu u Bandipur ima jedno prenoćište (Forest Lodge).

Adrese
Field Director, Bandipur Project Tiger, Government House Complex, Mysore, Karnataka, Assistant Director, Bandipur Tiger Reserve, Karnataka.

NAGARHOLE

Ovaj nacionalni park nalazi se na sjevernoj strani rezervata Kabini u Karnataki. To je idealno područje za slonove, gaure (bizone) i jelene muntnjake (manja crvena divljač). Suha bjelogorična šuma uglavnom se sastoji od tikovine i mathija.

Vozite li se čamcem, mogućnosti da na obali jezera vidite divlje životinje su velike. Nagarhole je otvoren tijekom cijele godine, a najbolje razdoblje za putovanje je od rujna do svibnja.

Prometna povezanost
Nagarhole je smješten zapadno od Mysorea. Najbolja cestovna veza je ona od Mysorea preko Hunsura prema Nagarholeu,a duga je 96 km. U Nagarhole Village može se doći i javnim autobusom.

Smještaj
Gostinjske kuće koje pripadaju Forest Departmentu otvorene su za turiste. Rezervirati ih možete u Mysoreu u uredu Assistant Conservator of Forests.

Adrese
Assistant Conservator of Forests, Vanivilas Road, Mysore, Karnataka. Range Forest Officer, Nagarhole Jungle Lodges & Resorts Ltd., Brooklands 348/349. Rajmahal Vilas Extn. Bangalore Karnataka.

KODIKARAI (RT CALIMERE)

Ovo vam priobalje nudi duge plaže, manja šumska područja i prostrana močvarna zemljišta koja su važno okupljalište za močvarne ptice i ptice selice koje ovdje prezimljuju. Područje je pristupačno tijekom cijele godine, a najpovoljnije vrijeme za posjet su siječanj i veljača.Prometna povezanost
Do mjesta Kodikarai može se doći samo preko Vedaranyama (11 km). Između ova dva mjesta prometuju javni autobusi i minibusi.

Smještaj
U Kodikaraiju postoji hotel.
Oprez: tijekom suhoga i vrućg razdobljaopskrba vodom nije uvijek zajamčena. U tom je slučaju na raspolaganju pitka voda iz spremnika. Molimo da se prije putovanja informirate.

Adrese
Wildlife Warden, Point Calimere Wildlife
Sanctuary, Kadampadi Nagapattinam 611 001,
Tamil Nadu.
Forest Range Officer, Point Calimere Wildlife
Santuary, Poonari Illiam Rest House, Kodiakarai,
Tamil Nadu.
BNHS Research Station 44, Mariamman Koil
Street, Vedaranyam, Tamil Nadu.

PERIYAR

Rezervat za tigrove u gorju Cardamom vrlo je pristupačan turistima. Glavne su atrakcije vožnje čamcem po akumulacijskom jezeru Periyar uz odlične uvjete za promatranje divljih životinja, pogotovo slonova.

Raznovrsna je i vegetacija, od travom obraslih padina do tropske prašume koja je pravi Eldorado za ljubitelje ptica.

Životinje je najlakše vidjeti tijekom vrućega razdoblja u ožujku/travnju, kada ih zbog suše više nego obično dolazi na obale jezera.

Prometna povezanost
Postoje izravne autobusne linije iz Trivandruma (273 km), Cochina (190 km), Maduraija (140 km), Kottayama (114 km), Kodaikanaija (116 km) za Kumili i Thekaddy (4 km).

Smještaj
U rezervatu postoje hoteli raznih kategorija. Periyar House raspolaže najvećim sobnim kapacitetom.

Adrese
Field Director, Periyar Tiger Reserve, Kanjikuzhi,
Kottayam, Kerala.
Tourist Information Centre, Periyar Tiger Reserve,
Thekaddy 685 536 Kerala. Peerinade
Wildlife Reservation Society, Ashley Estate, P.O.
Peerinade.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr