Istok – Andamanski otoci    

Andamanski otoci

 

Skupine Andamanskih i Nikobarskih otoka nalaze se u Bengalskom zaljevu, oko 1.200 km daleko od indijskoga kopna te se sastoje od 572 otoka i stijena, od kojih je samo 38 nastanjeno. Protežu se duž 500 km od sjevera do juga.

Prije više stoljeća nudili su idealno sklonište za gusare koji su napadali trgovačke brodove na liniji Burma—Indija. Od sredine 19. stoljeća Britanci su koristili Andamanske otoke kao kažnjeničku koloniju. Tropska flora i gusta, zimzelena tropska kišna šuma čine 85% vegetacije na većinom brdovitim otocima.

Otoci su okruženi palmama obraslim plažama bijeloga pijeska i koraljnim grebenima te su idealno ronilačko područje, u kojem između ostalog žive velike ribe poput morskih pasa i marlina, kao i gmazovi poput morske kornjače i morskih krokodila. Jedan od turističkih vrhunaca izlet je u kamp slonova, gdje se prilikom ronjenja na dah ili s bocom mogu promatrati slonovi koji plivaju. Andamanski otoci jedino su mjesto na svijetu gdje se može doživjeti taj prirodni igrokaz.

Port Blair je glavni grad. Prosječna godišnja temperatura iznosi oko 29 º C. Od sredine svibnja do sredine rujna te od studenoga do siječnja relativna vlažnost zraka iznosi 70 – 90 %.

Znamenitosti u Port Blairu

Celularni zatvor (Cellular Jail), Chaltham Saw Mill, Mini Zoo, Sippighat Farm, plaža Corbyn’s Cove.

Izleti iz Port Blaira

Chiriya Tapu (28 km): veličanstvene plaže, promatranje zalaska sunca (sunset point);

Mount Harriet (70 km): područje za pješačenje;

Madhuban (20 km brodicom): područje za pješačenje;

Otok Cinque (40 km): koraljni grebeni, plaža;

Otok Havelock (54 km): plaža Radhanagar;

Otoci Jolly Buoy i Red Skin (30 km od
Wandoora): koraljni grebeni, močvare obrasle mangrovim stablima;

Otok Neil (40 km): plaže.

Posebne dozvole

Turistima je potrebna posebna tridesetodnevna dozvola koja se izdaje prilikom ulaska u luku Blair. Dozvola se može zatražiti zajedno s vizom za Indiju. Sljedeće je otoke moguće posjetiti s prethodnim odobrenjem za noćenja: Južni, Srednji i Mali Andamanski otoci (s iznimkom plemenskog rezervata Jarwa), Neil Island, Havelock Island, Long Island, Diglipur,
Baratang, otoci u morskom nacionalnom parku Mahatma Gandhi (s iznimkom otoka Boat Island, Hobday, Twin, Tarmugli, Malay i Pluto),
North Passage.

Sljedeće je otoke moguće posjetiti u okviru dnevnih izleta:
Ross Island, Narcondum Island, Interview Island,
Brother Island, Barren Island.

Prometna povezanost

Zrakom
Tri puta tjedno avioni prometuju između Port  Blaira i Kolkate, a svakodnevno i prema Chennaiju.

Brodom
Svakih deset dana postoji brodska linija za Kolkatu (66 sati) odnosno Chennai (60 sati) i Port Blair; svaka tri mjeseca vozi brod od Vishakapatnama (56 sati) do otočnih skupinea Ostale informacije kod: Shipping Corporation of India Ltd. (Apeejay House, 4th Floor, Dinshaw Wacha Road, Mumbai).

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr