Zapad – Uvod

Zapad

 
Vrata u kontinent      
 Zapadni dio Indije obuhvaća pokrajine Maharashtru (s Mumbaijem), Gujarat, Madhya Pradesh, Gou te savezne teritorije Damman i Diu.

Mumbai, glavni grad Maharashtre, idealno je polazište za izlete po zapadnom dijelu Indije. Sam je grad prožet kolonijalističkim duhom. Kratkim letom u Aurangabad možete upoznati spiljske samostane u Ajanti i hramove u Ellori izgrađene na liticama.

Za Gujarat postoje brojne zračne linije iz Mumbaija. Uz srednjovjekovni glavni grad Ahmedabad s njegovim lijepim džamijama vrijedi posjetiti i Palitanu, gdje je na svetom brdu vjerske zajednice džaina sačuvano više od 500 hramova. Tko se usudi popeti (po više od 3.500 stepenica) bit će nagrađen prekrasnim pogledom na zaljev Cambay.

I pokrajina Goa dobro je povezana s Mumbaijem. Goa je više od same plaže. Ona se danas može podičiti dobro očuvanom baštinom iz vremena portugalske kolonizacije Indije (nalazi se na  UNESCO-vom popisu svjetske baštine), a svojevremeno se čak nazivala azijskim Rimom.

Baštini iz kolonijalističkog doba možete se diviti i u obje bivše portugalske enklave, u saveznim teritorijima Daman i Diu koje se nalaze u sklopu pokrajine Gujarat. Naposljetku, vrijedi posjetiti i prostranu pokrajinu Madhya Pradesh, bilo radi svjetski poznatoga hrama Khajurao na istoku s njegovim erotičnim prikazima, radi turistički manje poznata srednjovjekovnoga grada Mandua (koji je jednom bio najveći utvrđeni grad na svijetu) a bogat je mitovima i  legendama, ili pak radi najljepše budističke sakralne građevini u Indiji, stupe u Sanchiju iz 1. stoljeća pr.n.e.

Spomena vrijedna su i dva nacionalna parka (Kanha i Bandhavgarh) u kojima posjetitelji uz malo sreće mogu vidjeti tigrove.

Mumbai (Bombay) glavni je grad Maharashtre i vrata u tajnoviti potkontinent. Od četiri najveća grada Indije Mumbai je najnapredniji. Brz tempo i šarolik životni stil sjedinjuju se u četiri zapadne pokrajine: Maharashtri, Gujaratu, Madhya Pradeshu i Goi. Izaberite najbolje što Indija nudi u ove četiri pokrajine: gradove pune hramova, kilometarski duge zlatne plaže, protežna polja pamuka i suncokreta, umjetničke rukotvorine, stotinama godina staru umjetnost i filigranski izrađenu arhitekturu. Skulpture i spiljsko slikarstvo obilježeni su tisućama godina starom vjerskom baštinom.

Zemlja je bogata parkovima prirode i rezervatima za ptice kao i rijetkom florom i faunom.

U opuštajućim lječilištima koja se nalaze na visinama zaboravit ćete vrevu 21. stoljeća. I ma kamo pošli, susrest ćete se s osobitom gostoljubivošću koja je vrijednost zapadne Indije.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr