Zapad – Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi zapadne Indije

 

GUJARAT – MALI RUN OF KUTCH

Ravna slana pustinja za kišnog vremena poplavljuje te se pretvara u močvaru. Zimi ovo područje postaje površina prekrivenu pukotinama od suše, pa su jedina pojava khuri, podvrsta azijskih polumagaraca. Postoji bogat ptičji svijet.

Dolazak

Javnim autobusima može se doputovati u gotovo svako mjesto regije. Najbolje, ali i najudobnije je doputovati unajmljenim automobilom iz Ahmedabada (otprilike 80 km).

Klima/turistička sezona

Za glavnu turističku sezonu uzima se razdoblje od studenoga do veljače.

Smještaj

Vrlo jednostavan smještaji u Dhrangadhri. Privatni turistički kamp Desert Coursers u Zainabadu. Kod kružnog putovanja unajmljenim autom vlastiti šator može dobro doći. Prilikom kampiranja: čuvajte se škorpiona.

Adrese
Tourist Information Bureau, HK House, Ground Floor, Opp. Ashram Road, Ahmedabad, Gujarat Superintendent Wild Ass Sanctuary, Chalapa Road, Dhrangdhra, Gujarat

Desert Coursers, Shabbir Malik, Zainabad, via Dasada, Gujarat


NALSAROVAR

Ornitološki rezervat na ravnom jezeru s povremeno većim jatima flaminga; u zimskim mjesecima dolijeće mnogo nordijskih ptica selica, osobito ždralovi, ždralovi krunaši i bijele rode.

Dolazak

Vožnja automobilom iz Ahmedabada (u smjeru jugozapada) preko Sananda traje otprilike 90 minuta (60-65 km).

Klima/turistička sezona

Turistička sezona je od studenoga do veljače. U vrijeme kiša (od kraja lipnja do sredine rujna) posjet jezeru gotovo se ne isplati.

Smještaj

Forest Resthouse na obali jezera pored  pristaništa za čamce. Hoteli u Ahmedabadu.

Adrese
Deputy Conservator of Forest Sector 30,
Gandhinagar, Gujarat.
Range Forest Officer, Nalsarovar Bird Sanctuary,
Vekaria, P.O. Sanand, District Ahmedabad, Gujarat
Tourist Information Bureau, HK House, Ground
Floor, Opp. Ashram Road, Ahmedabad 380009,
Gujarat


VELAVADAR

Posebno zaštićeno područje modrih antilopa na pašnjacima nalik savani. Ovo je jedno od posljednjih staništa na kojima se kriju indijski vukovi. Na ovom području prezimljuju ždralovi krunaši.

Dolazak

Nacionalni park Velavadar udaljen je 65 km od Bhavnagara i gotovo 200 km od Ahmedabada. Područje se nalazi daleko od velikih cesta, 23 km i udaljeno od ceste Ahmedabad—Bhavnagar prema istoku, pa je teško dostupno javnim prometalima. Preporučujemo odlazak taksijem.

Klima/turistička sezona

Kišna sezona obično počinje krajem lipnja i  traje do rujna/listopada. Park je u to vrijeme zatvoren.

Smještaj

Tourist Lodge u parku, s hranom (potrebna predbilježba). Po završetku kišne sezone komarci postaju prava pošast tijekom noći, pa prepo-ručujemo da sa sobom ponesete zaštitnu mrežu.

Adrese
Deputy Conservator of Forests, Bhavnagar Division, Multistory Building, Bhavnagar, Gujarat. Range Forest Officer, Velavadar, P.O. Vallabhipur, District Bhavnagar, Gujarat.
Tourist Information Bureau, HK House, Ground Floor, Opp. Ashram Road, Ahmedabad 38, Gujarat


GIR

Suho, brdovito šumsko područje posljednje je stanište lavova u cijeloj Aziji. Leopardi i pjegave hijene nisu rijetkost.

Dolazak

Od Junagarha (60 km) ili Veravala (42 km) javnim autobusom ili željeznicom do Sasan Gira. Najbliža zračna luka s dnevnim letovima za Bombay je Keshod (86 km).

Klima/turistička sezona

Park je zatvoren tijekom kišne sezone (u pravilu od 16. lipnja do 15. listopada).

Smještaj

Forest Bungalow i ITDC Forest Lodge u Sasan Giru te manji hoteli /privatni smještaji u okolnim mjestima.

Adrese
Sanctuary Superintendent, Sasan Gir, Distr.
Junagadh, Gujarat, Tel. Visavadar 60.
Conservator of Forests, Wildlife Circle, Junagadh, Gujarat.
Gujarat Tourism, Rangmahal, Diwan Chowk,
Junagadh, Gujarat.
Tourism Corpration of Gujarat Ltd., Dhanraj
Mahal, Apollo Bunder, Bombay 400039.


NACIONALNI PARK MARINE

Priobalje u zaljevu Kutch u Gujaratu s otocima koji se nalaze ispred obale, koraljni grebeni, korijenje mangrovih stabala. Nacionalni se park proteže od Okhe (na zapadu) do Jodie (na istoku). Zimi se ovdje zadržavaju mnoge nordijske ptice selice. Na nekim se otocima nalaze rasplodne kolonije. 

Informacija: Director, Marine National Park, Forest Dep., Pradashan Ground, Jamnagar 361 005, Gujarat.


MADHYA PRADESH

KARERA

Zaštićeno područje indijskih droplji u siromašnom krajoliku; otvoren teren nudi izvrsne uvjete za promatranje rijetkih ptica te je idealno stanište za modre antilope. Dihaila Jheel je vrlo dragocjeno područje za prezimljavanje močvarnih ptica.

Dolazak

Dolazak je moguć samo javnim autobusom ili osobnim vozilom. Mjesto Karera udaljeno je 50 km od Shivpurija i 45 km od Jhansija. Od Karere do istoimena zaštićenog područja droplji ima još 12 km u smjeru sjevera. Turistička sezona traje od listopada do svibnja. Za kišne sezone ovo je područje teško dostupno.

Smještaj

Ni u Kareri niti drugdje trenutačno nema smještaja za turiste. Najbliži smještaj nalazi se u  Shivpuriju.

Adrese
Superintendent, Great Indian Bustard Sanctuary, Karera, Dist. Shivpuri, Madhya Pradesh;

Range Officer, Great Indian Bustard Sanctuary, Fatehpur via Karera, Dist. Shivpuri, Madhya Prad. Dr. Asad R. Rahmani, Project Scientist for Bustard Conservation, Bombay Natural History Society, Hornbill House, Shahid Bhagat Singh Road, Mumbai.


BANDHAVGARH

Nacionalni park tigrova u Madhya Pradeshu;
šumu Sal i močvarne pašnjake nadvisuje stara utvrda smještena na visokoj stijeni.

Dolazak

Turisti koji žele putovati iz Khajurahoa u Bandhavgarh voze se unajmljenim automobilom ili javnim autobusom do Satne (117 km) i od tamo dalje prema Tali (105km). Khajuraho i Jabalpur imaju zračne luke.

Klima/turistička sezona

Što je klima toplija i suša, od ožujka nadalje (s temperaturama do 42°C), to su bolje prilike za promatranje životinja. Park je otvoren od početka studenoga do sredine lipnja.

Smještaj

Prostrani Tourist Lodge te jednostavni privatni smještaji u Tali. Bivši Hunting Lodge maharadže u Tali sada pripada privatnom turističkom kampu (Jungle Camp) koji u paušalu nudi smještaj, hranu i obilazak parka. Za uporabu Forest Lodgea  potrebna je posebna dozvola ravnatelja nacionalnog parka u Umariji.

Adrese
Director, Bandhavgarh National Park, Umaria, Dist. Shadol, Madhya Pradesh.
Tourist Information Office, Railway Station, Jabalpur, Madhya Pradesh.
Government of India Tourist Office, Khajuraho, Madhya Pradesh.

KANHA

Poznati životinjski rezervatu središnjoj Indiji s dobrim prilikama za susret s tigrom. Nekad ugrožena populacija rijetkih barasingi se oporavila, a turistički je sve dobro opremljeno.

Dolazak

Do Kislija se može doputovati preko Mandle iz Jabalpura (170 km) ili Nagpura (260 km) javnim autobusima ili unajmljenim automobilom. Udalje-nost od Mandle do Kislija iznosi oko 70 km.

Klima/turistička sezona

Kanha je otvorena od studenoga do lipnja. Vrući, suhi mjeseci između ožujka i svibnja uzrokuju da se životinje koncentriraju oko cjelogodišnjih pojilišta, pa ih se tada osobito dobro može promatrati životinja.

Smještaj

Smještaji državne turističke organizacije (MPSTDC) stoje vam na raspolaganju u Kisliju (Log Huts), Mukki (Safari Lodge) i Katiji (Jungle Camp). Izvan granica parka nalaze se privatni turistički kampovi (npr. Kipling Camp, Kanha Resort).

Adrese
Field Director, Kanha Tiger Reserve, Mandla, Madhya Pradesh.
M.P. State Development Corporation, Gangotri, 4th Floor, T.T.Nagar, Bhopal, Madhya Pradesh.
Tourist Information Office, Railway Station, Jabalpur, Madhya Pradesh.
Shakti Travels, Mandla, Madhya Pradesh.

ŠIVPURI

Nacionalni park Šivpuri (poznat i kao Nacionalni park Mandhav) prostire se na preko 156 km² većinom suhe bjelogorične šume. Pripada neka-dašnjem lovištu maharadže od Gwaliora. Nekoć poznata populacija tigrova istrijebljena je lovom.

U najčešće sisavce ubrajaju se jeleni aksis i sambar, indijske gazele, antilope nilgau, četveroroge antilope, divlje svinje, usnati med-vjedi, zlatni čaglji i leopardi. I park obližnjeg, dobro posjećena mramornog mauzoleja (Madho Rao Scindia’s Chhatri) pruža zaklon malim pticama. Shivpuri se nalazi 115 km južno od Gwaliora i 97 km zapadno od Jhansija, otkuda se može doputovati javnim autobusima. Džipove se iznajmljuju na licu mjesta.

Smještaji

Forest Resthouse na ulazu u park; motel i Tourist Village u mjestu Shivpuri.


INDRAVATI

Veliki životinjski rezervat (2.799 km², od toga 1.258 km² unutarnjega kruga) u jugoistočnom Madhya Pradeshu (200 km od Jagdalpure). Broj tigrova je 40, što je vrlo malo. Druge životinje ove regije su jelen aksis i jelen sambar, antilopa nilgau, leopard, usnati medvjed, pjegava hijena, indijski vuk i gaur.

Znatna je izolirana populacija divljega vodenog bizona koji se inače pojavljuje samo na sjeveroistoku Indije. Za posjet regiji Bastar, gdje se nalazi životinjski rezervat Indravati, često je potrebna posebna dozvola. Izdat će vam je neki od ureda Madhya Pradesh State Tourism Develop¬ment Corporation u Delhiju, Bombayu, Kolkati ili Bhopalu.

Adresa: Field Director: Indravati Project Tiger, P.O. Bijapur, Bastar District, Madhya Pradesh.

CHHATTISGARH

KANGER


Nakon sezone monsuna iz Jagdalpura možete posjetiti nacionalni park Kanger (leopardi, jeleni, jeleni lopatari, tigrovi, kornjače, krokodili).


MAHARASHTRA

BORIVLI


Brdovit šumski kraj sjeverno of Mumbaija. Ekskurzijsko područje za ornitologe; leopardi su česti.

Klima/turistička sezona
Park je otvoren cijele godine.

Smještaj

Odmorište u parku ili hoteli u Bombayu.

Adrese
Government of India Tourist Office, 123 Maharishi Karve Road (ggü. Churchgate Bahnhof), Mumbai.


MELGATH

Melgath je životinjski rezervat u Maharashtri površine od 1.571 km². Nalazi se u brdima Gawilgarh Hills.

Životinjska populacija broji 80 vrsta životinja. Broj gaura iznosi gotovo 2.000, što je mnogo. Ostali tipični sisavci su jelen sambar i jelen aksis, muntnjak, četveroroga antilopa, divlja svinja, usnati medvjed, leopard, azijski crveni pas, hanumanov langur i makaki majmun. Suho godišnje doba (od ožujka do lipnja) je, doduše, vrlo toplo (do 43 °C), ali pruža najbolju mogućnost za promatranje životinja.

Odmorišta Forest Departmenta stoje vam na raspolaganju u, primjerice, Kolkazu, Koktu i Dhakni. Dolazak: željeznicom na liniji Bombay—Nagpur do Badnere (600 km od Bombaya/ 180 km od Nagpura). Od Badnere je još 60 km (preko Amravati i Achalpura) do Paratwada gdje se nalazi Melgath Project Tiger Office.


GOA

U planinskom lancu Sahyadri u Zapadnim Gatima, Goa ima 3 zaštićena područja: Cotigao (105 km2), Bhagwan Mahavir (250 km2) i Bondla (8 km2). Na otoku Chorao Svjetski fond za prirodu održava prirodoslovnu stanicu za proučavanje zone mangrova.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr