Istok – Uvod

Uvod

 
Otkrijte Kolkatu (Calcuttu) i istočnu Indiju
 Istočna Indija obuhvaća savezne države Zapadni Bengal (s Kolkatom), Bihar, Orissa, Andamanske i Nikobarske otoke; zatim, na sjeveroistoku, savezne države Assam, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura; a prije svega planinsku državu Sikkim. Malena planinska država Sikkim („Nova kuća“) planinarima nudi jedinstvene gorske krajolike u Himalaji, ali i lijepe budističke samostane. U 9. stoljeću veliki guru Padmasambhava uveo je budizam, pa su sikkimski samostani nešto posebno dojmljivo.

U vrijeme cvata orhideja ljubitelji cvijeća ovdje dolaze na svoje (600 vrsta!) Zapadni Bengal sa svojim glavnim gradom Kolkatom (Calcuttom) prije svega je važna turistička destinacija. Kolkata je glavni grad indijske kulture, a ljubiteljima indijske glazbe pruža razne mogućnosti. Poznata je i po svom kolonijalnom ozračju. Odavde se (od Sili-guri) može putovati poznatom željeznicom igračkom (Toy Train) na 2.300 m visine do najpoznatije Hill Station Darjeeling, gdje su se nekoć Britanci povlačili tijekom vlažnih ljetnih mjeseci.

Zapadno od Zapadnog Bengala nalazi se savezna država Bihar, obvezna destinacija za one koji se žele uživjeti u povijest budizma u Indiji. Na osobito dojmljiv način to će vam omogućiti Bodhgaya gdje je povijesni Buddha doživio svoje poznato prosvjetljenje. Najveći dio svoga života proveo je u Biharu. I Mahavir, osnivač džainske religije, navodno je ovdje rođen.
Južno od Zapadnog Bengala nalazi se savezna država Orissa u kojoj su ponajprije posjećeni glavi grad Bhubaneshwar s više od 100 svojih hramova, hram sunca u Konaraku i sveti grad Puri u Bengalskom zaljevu. Osim toga, Puri ima prekrasnu plažu.

Posebnost Indije čini sedam sjeveroistočnih saveznih država – Assam (odakle potječe 50% indijskog čaja), Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram i Tripura – koje su poznate i pod imenom „Sedamm sestara“. Zbog ljepote svoga krajolika i etničke raznovrsnosti vrijedne su posjeta. Posebno treba istaknuti nacionalni park Kaziranga u Assamu koji je poznat po svojim divljim nosorozima i rijetkim pticama. U nekim slučajevima, međutim, potrebna je posebna dozvola koju je moguće ishodovati u konzulatima i veleposlanstvima Indije. Posebna dozvola potrebna je i za posjet Andamanskim otocima s njihovom raskošnom tropskom faunom i uvijek zelenom tropskom prašumom. To je raj s koraljnim grebenima i bijelim pješčanim plažama, rijetkim vrstama ptica i gmazova koji žive samo u ovom području i nigdje drugdje na svijetu.
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr