Objavljeno: Čet, 04.08.16. 11:18
Indija u kratkim crtama

Prirodne ljepote sjevera Indije

 
piše Josipa Pavelić

Spremate kofere? A da skrenete prema sjeveru Indije?  
  
U ovome izdanju ajme-majko¬-divne-li-Indije, vodim vas na sjever, u Đamu i Kašmir. Meni inače jedno od omiljenih područja, jer čak i snijeg zna pasti!


 Daćigam 

Ovaj je park, smješten dvadeset i dva kilometra od Šrinagara, zaštićeno područje već od 1910. godine. Naravno, nije odmah bio postao nacionalni park, to je čekao do osamdesetih, dok je 1910. bio zaštićen ne bi li se očuvala čistoća vode. Leopard, himalajska lasica (jesus što je slatka *-*) i par vrsta medvjeda samo su neki od stanovnika ovog područja od 141 km2, no napoznatiji je hangul (ne korejsko pismo, kašmirska vrsta jelena!). Ta lijepa živina je toliko stradavala da su WWF i IUCN u sedamdesetima pokrenuli Projekt Hangul, ne bi li ju spasili od izumiranja. A i još uvijek pričaju o tome. Evo vam i plan parka, za slučaj da odlučite ići.
Hemis 

Snijeg! Velika maca i snijeg! 

Najveći nacionalni park azijskoga juga, sa svojih 4400 km2, dom je brojnim stepskim i (koji je pridjev od tundra?) životinjama. Među njima je, naravski, najbitniji tibetski vuk. (Volim vukove.) Normalniji bi ljudi vjerojatno kao bitno naveli da je to jedino mjesto u Indiji gdje živi šapu – vrsta divlje ovce, inače – kao i dom azijskoga kozoroga. U parku inače živi i kojih 1600 ljudi, uglavnom pastira. I, stalno zaboravaljam napisati, imaju tamo i samostan star 400 godina. Park možete vidjeti i u dokumentarcu Riding solo to the top of the world, usput budi rečeno.

Kištvar 

Počet ću misliti da je cijela Indija jedan veliki nacionalni park, s obzirom na to koliko su veliki. Naravno, nije, samo sam ja navikla na Plitvice od svojih manje od 300 km2. Možda jednom proguglam i ustanovim je li zbroj kilometara kvadratnih svih parkova veći broja kilometara kvadratnih Hrvatske. Uglavnom, Kištvar je velik 2100 km2, a na vrtoglavim je visinama od 1700 do 4800 metara. Rođendan mu je, veli internet, 4. veljače, a star je 35 godina. Ima ful fora vodopade, i u sebi i oko sebe, plus je popularno mjesto za trekking. Tu vam je i karta. Dosta stara, doduše. I najbolje od svega: snijeeeeg! I ljudi, što je minus, al dobro. Upravo mi rekoše interneti da je tamo danas 25 Celzijevih. Kod mene piči deset više. Mislim da je ovo prvi put ikad da mi se Indija čini kao bolje mjesto za život, što se temperature tiče.

Objavljeno: Ned, 08.05.16. 10:36
Indija u kratkim crtama

Nacionalni parkovi Indije

 
piše Josipa Pavelić 
 
Da ne bi bilo da uzimam preuzimam tuđe zasluge: dečko je predložio temu nacionalnih parkova, ja sam ju s oduševljenjem prihvatila i krenula pisati o onima u Kerali. I, čim sam vidjela sliku parka Silent Valley, ostala sam bez daha i zaljubila se u to mjesto.

Silent Valley.
opširnije
Objavljeno: Ned, 14.02.16. 12:04
Indija u kratkim crtama

Kulturno u Indiji – volume two

 
Pišu Josipa Pavelić, Marijana Janjić

Josipa:
Prošlo je više mjesec dana od prvoga mi članka o indijskome bontonu, urednica čeka već valjda pola mjeseca da joj pošaljem sljedeći, a ja nikako da sjednem za laptop i natipkam ga; kao da sam prava Indijka, uvijek i sa svime kasnim. E pa, došao je i taj tren: bez daljnjeg odgađanja, nove crtice iz indijskoga bontona čekaju vas u ostatku teksta!


Marijana:
Urednica je dočekala tekst.opširnije
Objavljeno: Ned, 20.12.15. 11:38
Indija u kratkim crtama

Kulturno u Indiji

 
piše Josipa Pavelić 
 
Razmišljajući kako bi bilo prekul otići vidjeti tu Indiju o kojoj evo već pet godina učim, krenem ja pretraživati net u potrazi za korisnim informacijama, stvarima koje na predavanjima nisam čula, savjetima gdje što i kako. Završila sam čitajući o malim – ali bitnim – stvarima iz bontona. 


opširnije
Objavljeno: Pon, 16.11.15. 10:04
Indija u kratkim crtama

INDIRA GANDHI

 
piše Josipa Pavelić


Indira Gandhi, najpoznatija političarka Indije, prva indijska premijerka, koja drži i rekord u tom poslu – na vlasti je bila od 1966. do 1977., a zatim i od 1980. do 1984. godine – umrla je 31. listopada 1984. U sjećanje na nju slijedi (veoma) kratak pregled razdoblja njezine vlasti.


opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr