Objavljeno: Čet, 22.09.16. 19:01

Moj bog je u muzeju

 
Vasudha Sinha 

Bilo je posve jasno što su namjeravali učiniti. 


Kratki zapis Vasudhe Sinhe iz Delhija o neočekivanom doživljaju s Buddhom. Vasudhu smo ove godine na indija.hr predstavili u intervjuu. Nakon tog intervjua smo dugo razmišljale kako uključiti Vasudhu u komunikaciju s čitateljima na www.indija.hr. Vasudha je ponudila da piše o svojim otkrićima Indije iznutra, da uzvrati pogled izvana prema van.
 


***

Indijci su odani navikama, odani ritualima i odani religiji. Viđala sam ljude kako zaustavljaju svoje aute na prometnim ulicama ne bi li odali počast bogovima u hramovima. (Božji jasan naum nesumnjivo sprečava gomilanje sudara branika). Nailazila sam i na klanjanje drveću, zidićima sa slikama bogova i sličnim predmetima na bizarnim mjestima (proglašenima svetima). No, sinoć sam vidjela doista neobičan prizor, tako zbunjujuć a opet tako zanosan da me i iznervirala ta moja opčinjenost. 

Spremali smo se napustiti odjel o budizmu u Nacionalnom muzeju, odjel u kojemu su ne samo slike, skulpture i ritualni predmeti nego i jedna od nekoliko Buddhinih relikvija. Njegove su kosti pronašle dom u svetištu od zlata, urešenome dijamantima i prekrivenome velikim staklenim kućištem. Spremali smo se svratiti u odjel mughalskih minijaturnih slika kad je do nas doprla buka turista koji su se gurali prema relikviji. Bilo ih je pedesetak, predvodio je vodič, a sjatili su se u muzej tik pred zatvaranje. Autentičnost relikvije nije nikada do kraja potvrđena no to nije smelo ovu skupinu starijih Šrilančana u namjeri da je okruže. Ova je grupa žena i nekolicine muškaraca, najmlađi je član imao oko 40, a nastariji više od 70, vjerojatno doputovala ravno sa Šrilanke. Moj je pratilac primijetio da vjerojatno nije nemoguće da su u muzej prvenstveno došli da bi odali počast relikviji. Ponovno sam se posvetila sad već nabujalom zboru vjernika. “Okašnjeli” su se pridružili grupi no ne prije nego su užurbano izašli da ostave svoju obuću ispred prostorije – da ne bi ispali puni nepoštovanja u nečijim očima. Oni koji nisu uspjeli prodrijeti kroz ovaj ljudski krug do svetišta, odlučili su se ispružiti u čast bogu iz daljine. A skupina koja je rasla sa svakom sekundom, izvadila svoje fotiće, zapjevala pjesmu i krenula obilaziti oko svetišta. 

Bilo je posve jasno što su namjeravali učiniti. Moj se profani posjet u čas pretvorio u svet, njihov. Stajala sam tamo i promatrala, odudarajući posve od sredine.
Objavljeno: Pet, 19.08.16. 10:22
Kolumne
– Razgovori

Sonnet Mondal: poezija, Tagore, cenzura

 
piše Marijana Janjić 

Sonnet Mondal, pjesnik iz Kalkute, u razgovoru za indija.hr progovara upečatljivo o pjesničkom nadahnuću i svom odnosu prema Tagoreu. U sve to još treba uklopiti i Drakulu na TV-u i pitanje o cenzuri.

opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 13:10
Kolumne
– Razgovori

Priče iz Kašmira 2

 
piše Marijana Janjić

Nastavak razgovora s g. Ibrahimom Vanijem o Kašmiru, politici, prirodi i pričama iz Kašmira. opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 11:18
Indija u kratkim crtama

Prirodne ljepote sjevera Indije

 
piše Josipa Pavelić

Spremate kofere? A da skrenete prema sjeveru Indije?  
 opširnije
Objavljeno: Pon, 06.06.16. 10:22
Zvuci Indije

Gorav Dagaonkar: pisac, pjevač, ekonomist

 
piše Marija Šimag 

Gorav je rođen 10. srpnja 1982. u Mumbaiju, a glazbom se počeo baviti 2008. godine. Međutim, prije pisanja pjesama, izvedaba i skladanja, Gorav je studirao na Indijskom Institutu poslovanja u Ahmedabadu menadžment (business management), a na istom je ujedno i diplomirao.

opširnije
Objavljeno: Čet, 12.05.16. 11:31
Kolumne
– Razgovori

Goranovo proljeće i cvjetovi suvremene indijske poezije
razgovor sa Sudipom Senom


 
Razgovarali Marijana Janjić i Krešimir Krnic

Svako proljeće donosi nove radosti i uzbuđenja. Ovoga smo imali jedinstvenu priliku razgovarati s pjesnikom iz Indije, gostom Goranova proljeća. Sudip (Sudeep) Sen autor je velikog broja knjiga poezije i proze, ujedno i fotograf čija djela krase mnoge časopise i knjige. Kao zaljubljenici u lijepu riječ i indolozi, zamolili smo g. Sena da porazgovaramo o suvremenoj indijskoj poeziji, osobito o poeziji na engleskoj književnosti kojoj on značajno doprinosi svojim stvaralaštvom.

 
Autor. Fotografija: Aria Sen.              Fractals, V.B.Fotografija: Sudeep Sen.
opširnije
Objavljeno: Ned, 08.05.16. 10:36
Indija u kratkim crtama

Nacionalni parkovi Indije

 
piše Josipa Pavelić 
 
Da ne bi bilo da uzimam preuzimam tuđe zasluge: dečko je predložio temu nacionalnih parkova, ja sam ju s oduševljenjem prihvatila i krenula pisati o onima u Kerali. I, čim sam vidjela sliku parka Silent Valley, ostala sam bez daha i zaljubila se u to mjesto.

Silent Valley.
opširnije
Objavljeno: Sub, 23.04.16. 09:01

Varanasi – sveti grad hinduizma

 
piše Blanka Đidara 

Varanasi se nalazi u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, najnaseljenijoj i četvrtoj po veličini državi Indije koja je smještena na sjeveru zemlje. Ovaj najsvetiji hinduistički grad ujedno je u povijesti bio poznat kao Kaši (grad svjetla) i Benares. Smatra se jednim od najstarijih naseljenih gradova svijeta s duhovnom i vjerskom baštinom starom preko 3000 godina. Život i smrt hinduista u ovom se gradu isprepliću, a najčešće se odvijaju na obalama svete rijeke Gange. Uz obalu rijeke smješteni su brojni gatovi s raznim svetištima, hramovima i širokim stepenicama koja se spuštaju u svetu rijeku.  

opširnije
Objavljeno: Ned, 10.04.16. 23:03

Uloga žene u indijskom društvu

 
piše Blanka Đidara

Uloga većine žena u indijskom društvu je majčinstvo, život i rad u sklopu obiteljskog doma. U bračnom životu po indijskoj tradiciji ženi pripada važna uloga s kojom dobiva i četiri počasne titule: griha lakšmi – božica doma, majka obilja i sreće koja je temelj časti i blagodati obitelji, zatim ardha angi – suprugova bolja polovica koja samim time ne može biti partner u poslu, Ilalu – gospodarica doma i kuće i dharma patni – čuvarica dharme.
opširnije
Objavljeno: Ned, 10.04.16. 01:13

Satjađit Raj: Veliki grad (Mahanagar), 1963.

 
piše Elvira Gotal

Rajeva reprezentacija žene i njezine uloge u društvu u ovom je filmu pozitivna, dinamična i nadasve suvremena. Redatelj nema ništa protiv njezine emancipacije, no prvenstveno je doživljava kao izvor pokretačke, mudre i nesvjesne unutarnje snage.


Glume: Madhavi Mukharđi (Arati), Anil Ćatarđi (Subrata)opširnije
Objavljeno: Ned, 14.02.16. 12:04
Indija u kratkim crtama

Kulturno u Indiji – volume two

 
Pišu Josipa Pavelić, Marijana Janjić

Josipa:
Prošlo je više mjesec dana od prvoga mi članka o indijskome bontonu, urednica čeka već valjda pola mjeseca da joj pošaljem sljedeći, a ja nikako da sjednem za laptop i natipkam ga; kao da sam prava Indijka, uvijek i sa svime kasnim. E pa, došao je i taj tren: bez daljnjeg odgađanja, nove crtice iz indijskoga bontona čekaju vas u ostatku teksta!


Marijana:
Urednica je dočekala tekst.opširnije
Objavljeno: Uto, 09.02.16. 16:08
Zvuci Indije

Koncert – zašto ne?

 
piše  Marija Šimag 
Putujete li uskoro u Indiju? Planirate li svratiti i na koji koncert?  

opširnije
Objavljeno: Pon, 21.03.16. 16:37
Zvuci Indije

Party – warty

 
piše Marija Šimag
Glazbeni festivali u Indiji nemaju dugu povijest, a jedan od njih je Rock’n India koji se prvi put održao 2008. godine te je indijskim rock bendovima dao priliku nastupanja pred velikom publikom. Uz njih su nastupali i međunarodno poznati izvođači poput Megadetha, Iron Maidena, Backstreet Boysa, Richarda Marxa te drugih. Rock’n India se održavao u Bangaloreu i Delhiju od 2008. godine do 2012. godine. Nakon 2012. godine festival se prestao održavati zbog sve manjeg broja publike te nedostatka sponzora.


opširnije
Objavljeno: Pet, 30.09.16. 10:57
Kolumne
– Razgovori

Rahul Soni: urednik, prevoditelj i pisac prijevodi, klišeji i književni časopisi

 
Ovaj smo mjesec razgovarali s Rahulom Sonijem, urednikom, Rahulom Sonijem, prevoditeljom s hindskoga jezika i na hindski jezik, a obojica su u dosluhu s Rahulom Sonijem, piscem. Rahul Soni, vrlo je skromno zamolio da umjesto fotografije njegova lica objavimo fotografije njegovih radova, naslovnice, prijevode, linkove na časopise. Rad govori rječitije od svega. opširnije
Objavljeno: Uto, 05.07.16. 18:16
Kolumne
– Razgovori

Priče iz Kašmira 1

 
Razgovarala Marijana Janjić 
Čarobna zemlja Kašmir. Kašmir – njegova brda i jezera. Kašmir – kraj sretnih završetaka s kino ekrana. Kašmir – sjaj, ljepota, priča. Još jedna priča, priča mladoga znanstvenika Ibrahima Vanija iz Kašmira o Kašmiru.  

opširnije
Objavljeno: Uto, 28.06.16. 12:19
Kolumne
– Indija na filmu

Zoološki vrt (Ćirijakhana ), 1967. / Satjađit Raj

 
piše Elvira Gotal  
Satjađit Rajev film Ćirijakhana iz 1967.g. prva je adaptacija priče o slavnom detektivu Bjomkešu Bakšiju, nastalom prema liku Sherloka Holmesa. Redatelj je time započeo nezaustavljiv val filmskih adaptacija. Osim za film, priče su adaptirane i za radio i TV seriju. Želite li vidjeti kako slavni Holmes izgleda u prvoj indijskoj varijanti usudite se upustiti u ovu filmsku istragu. 
opširnije
Objavljeno: Uto, 14.06.16. 10:28
Kolumne
– Putevima religije i fillozofije u Indiji

ISKCON – Međunarodno društvo svjesnosti Krišne

 
piše Blanka Đidara 
 
ISKCON ili popularno pokret Hare Krišne kao duhovni pokret temelji se na drevnoj vedskoj literaturi s korjenima u stoljećima staroj indijskoj vjerskoj tradiciji. Iako pokret Hare Krišne u raznoj literaturi nalazimo kao dio „novog vjerskog pokreta“ nastalog u 20. stoljeću većina njegovih članova smatra kako to nije točno. Mnoga opravdanja koja podupiru tu tvrdnju svoja uporišta pronalaze u Čaitanji, središnjoj vjerskoj ličnosti, mistiku i reformatoru iz 16. stoljeća a kojega sljedbenici ili vaišnavisti smatraju božjom inkarnacijom odnosno avatarom. Njegovo učenje, Gaudijev vaišnavizam, je zamršeno iz razloga što je bilo revidirano i reformirano u kasnom 19. stoljeću u doba britanske kolonijalne vlasti u Indiji. Posredstvom Bhaktivinoda Thakura, indijskog državnog službenika, pokret Čaitanja u 20. stoljeću postaje organizacija Gaudija math ili „crkva Čaitanje“. 


opširnije
Objavljeno: Pon, 02.05.16. 19:10
Kolumne
– Razgovori

Plesna magija bharatanatjama i kathaka

 
razgovarala  Marijana Janjić 

Chitra Arvind, nadarena plesačica bharatanatjama i kathaka, nastupa ovaj tjedan u Zagrebu. Razgovarali smo s njom o klasičnom plesu danas u Indiji. 
  
Chitra Arvind. opširnije
Objavljeno: Uto, 12.04.16. 17:37
Kolumne
– Razgovori

Arka Mukhopadhjaj, William Shakespeare i Kalkuta

 
razgovarala Marijana Janjić 
 
 
Arka Mukhopadhjaj, umjetnik iz Kalkute, nastupa sa svojom predstavom o Shakespearovom Hamletu po Europi. Ove srijede izvest će je i u Etnografskom muzeju (13.4.2016., 19h).

opširnije
Objavljeno: Pet, 01.04.16. 10:55
Kolumne
– Razgovori

Prvi KinoKino: međunarodni filmski festival za djecu

 
razgovarala Marijana Janjić

Ove je godine po prvi put organiziran KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu u kinu Europa. Direktorica Selma Mehadžić i koordinatorica festivala Katarina Crnčić su nam u razgovoru otkrile kako je sve počelo, tko su pobjednici i što dalje.
opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr