Subh Dipavali!
Iz tame u svjetlo
Dipavali je poznat i kao festival svjetla, a otuda mu i ime koje vuče iz davnina – na sanskrtu dipa znači svjetiljka, a avali red pa bi značenje riječi Dipavali bilo red svjetala.
U današnje ga vrijeme zovu još i Diwali.
Indijci se služe mjesečevim kalendarom pa tako i Dipavali svake godine pada na drugi datum. U nekim krajevima svetkovanje traje čak pet dana.
Priče iz davnine
Postoji nekoliko priča o nastanku Dipavalija i razloga za njegovo slavlje.
Jedna zbori o velikome kralju Rami koji se nakon progonstva vraćao u svoj rodni grad, Ayodhyu. Kako bi mu pokazali put kući, vrli su mu stanovnici Ayodhye put osvijetlili dipama (lampama).
Druga pak predaja priča o boginji Lakšmi koju su spasili iz ruku zla kralja. Predaja kaže da će ova boginja, dok oslobođena kroči svijetom, ući u svaki čist i dipama osvijetljen dom. Indijci stoga po podovima iscrtavaju njezina majušna stopalai željno iščekuju posjet boginje sreće i bogatstva.
Treća priča obilježava drugi dan Dipavalija i priča o bogu po imenu Krišna koji je ubio demona i oslobodio šesnaest tisuća zatočenih djeva iz demonovih tamnica.
Cvjetni prikazi dobrodošlice
Dani koji prethode Dipavaliju dani su velikog pospremanja kuća i stanova, kada niti jedan kutak doma ne ostane nedirnut.
Indijci pridaju veliki značaj svojim gostima i ugošćivanju. Osjećaju se dužnima ljubazno ih ugostiti u svome domu pa se već i sam doček gosta smatra vrlo važnim.
Ukrašavanje doma cvijećem i podnim slikama još je jedno obilježje ove svetkovine, što nije niti čudno budući da vjeruju kako sama boginja Lakšmi, boginja bogatstva, tada posjećuje njihov dom. A što reći o brojnim prijateljima, rođacima i ostalima.
Rangoli, podne slike, tradicionalno se rade povodom raznih svetkovina. Način izrade razlikuje se od regije do regije – na sjeveru se pod oslikava mokrim bojama, dok na jugu vole boje u prahu ili latice cvijeća. Kao motivi pojavljuju se oni iz same prirode koja ih okružuje pa nalazimo puzavice, paunove, lišće manga, labudove…
Za one slatkih zubića…
O Dipavaliju i njegovoj povezanosti sa slatkišima nećemo niti pričati – ovaj je festival uistinu svetkovina za sve ljubitelje slatkoga. Dani koje prethode samoj svetkovini posvećeni su njihovom spravljanju. Na sam Dipavali oni se dijele članovima obitelji, prijateljima, susjedima i gladnima. Svaka obitelj prenosi svoje recepte s koljena na koljeno.
Tradicionalni slatkiši koji se poslužuju tih dana su:
Sira (šira), topli slatkiš od griza, šafrana, kardamoma, grožđica i orašida.
Jede se prvog dana svetkovine.
Lapsi, halva od bulgura
Kuha se drugog dana. Većina Hindusa taj cijeli dan posti, a post prekidaju po zalasaku sunca lapsijem.
Khiir, puding od iskuhanog mlijeka i riže
Poslužuje se trećeg dana.
Na sam Dipavali, uz gore navedene, nudi se cijela paleta slatkiša kao što su:
Puran Poli, peciva sa slatkim tuvar dalom
Besan laddu, slatke kuglice od slanutkovog brašna
Karanji (Karanđi), polumjeseci od tijesta punjeni kokosom i raznim vrstama orašida
Badam Phirni, puding od rižinog brašna, mlijeka i badema
Sakkarpare, slatki prženi keksi
Gulab Jamun, pržene kuglice od mlijeka u prahu potopljene u slatki sirup s ružinom vodicom
Ras Malai, slatke kuhane kuglice od sira u slatkom iskuhanom mlijeku
Gajar Ka Halva, jedinstvena halva od mrkve
Kesar Kaju (Kešar Kađu) Barfi, kolačići sa šafranom i indijskim oraščićima
Channar Payesh (Ćanar Paješ), sličan khiiru, umjesto riže stavlja se sir
Mung dal siira (Mung dal šira), slatkiš od mung dala
Još tradicionalnih slatkiša pronađite ovdje
I što reći na kraju – očistite domove, upalite lampice, pripremite koji slatkiš, a rižinim brašnom iscrtajte malena Lakšmina stopala po stanovima i držite palčeve da nam sutra osvane svjetlije i bogatije – u svim aspektima!