Objavljeno: Pet, 30.12.16. 09:49

Indijski kulturni centar Zagreb dobio svoj dom

 
Silno smo uzbuđeni što sa svim svojim čitateljima i zaljubljenicima u indijsku kulturu na kraju godine možemo podijeliti radosnu vijest koja je nama svima u centru obilježila 2016. godinu: Indijski je kulturni centar Zagreb dobio svoj dom, pravi pravcati dom.
 
Kako?

Indijski kulturni centar Zagreb je svih ovih godina radio s kućne adrese, pronalazeći divne suradnike i pomoćnike u brojnim ustanovama u Zagrebu i diljem Hrvatske, od Knjižnica grada Zagreba do Etnografskoga muzeja, kino dvorana i kazališnih dvorana. Bilo je to nevjerojatno putovanje i mnoge od tih veza ćemo nastaviti njegovati i u budućnosti.


Pogled na budući centar izvana.

Što?

Svih smo se ovih godina natjecali s drugim udrugama za prostor u koji bismo mogli useliti i u kojemu bismo mogli organizirati središte za održavanje određenih aktivnosti: knjižnica i čitaonica s čajem i udobnim kutkom, kuhinjica za tečajeve kuhanja indijskih i inih specijaliteta, prostor za ajurvedske radionice i radionice plesa, joge, glazbe, jezika, mala dvorana za skupove, predavanja naših gostiju, organizirane projekcije filmova, slušaonice glazbe.

Svih ovih godina nismo odustali i ta-daaa! Ove smo godine i mi na listi udruga koje su dobile zeleno svjetlo i sljedećih 5 godina imamo adresu na kojoj ćete nas moći naći pa… skoro uvijek.


Buduća knjižnica? Učionica? Slušaonica? Mašta može svašta.

Gdje?

Prostor koji smo dobili na korištenje nalazi se u centru grada, blizu križanja Frankopanske ulice i Ilice. Ploča s imenom centra je u izradi, a posjeti će centru pričekati još malo. Naime, prostor koji smo dobili traži određene investicije i uređenje. Nadamo se da će radovi uskoro biti privedeni kraju te da ćemo vas već u veljači moći pozvati na upoznavanje s našim novim domom koji dijelimo s nekoliko udruga. Prostor je dovoljno velik za uspješnu suradnju svih sudionika, i silno se veselimo novome početku u 2017. godini. Prve smo pregovore i dogovore uspješno dovršili u ovoj, a ako se po početku suradnje može prepoznati budućnost – vjerujemo da smo svi zajedno na početku sjajnoga i uzbudljivoga putovanja.


Dobri je duh Zagreba mudro prepoznao da su za suživot nekoliko udruga potrebne stepenice: stepenice do ureda, knjižnice, učionice. Stepenice do snova.

Vidimo se uskoro na novoj adresi. Vjerujemo da ćete nas s lakoćom pronaći i da kao i mi uviđate silan potencijal koji prostor ima. Malo boje, malo dizajnerskoga umijeća i dobre volje čuda čine. Napravili smo proračun potrebnih ulaganja, vjerujemo da ćemo uspjeti pronaći dovoljno sponzora za veći dio toga, no možda vas u nekom trenutku zamolimo za malo vilinskoga praha i dobre volje. Svaka će nam pomoć dobro doći, ali za sada držimo svi palčeve da dobri duh 2017. posjeti sve naše potencijalne sponzore.


Malo boje, malo majstorskih zahvata i ovaj će ulazni prostor zasjati. Nećete ga moći više prepoznati dok budete ulazili u dvoranu za projekcije, predavanja i izložbe.

Pripremite se za mnogo ugodnih sati provedenih u našem društvu u novome domu. Mi se svakako pripremamo za vaš dolazak. I veselimo.

Sretni blagdani!


Objavljeno: Čet, 07.09.17. 12:49
Kultura

Postani član Indijskoga kulturnoga centra Zagreb

 
Dragi svi, jako nas veseli da vas možemo pozvati da postanete članom Indijskoga kulturnoga centra Udruge Lotos. Udruga Lotos djeluje već duži niz godina u Zagrebu, a ovoga rujna otvara prvi put svoja vrata na adresi Ilica 43. Pridružite se klubu prijatelja, postanite Prijatelj Indije. opširnije
Objavljeno: Sri, 26.07.17. 06:27

Suvremene književne note iz srca Indije

 
Stara mudrost kaže da nas riječi ozdravljaju. Nova knjiga prijevoda suvremenih književnih tekstova „Lotosi od neona“ uvest će vas u neotkrivene kutke indijske književnosti. Kratka proza i poezija otvaraju prozore u svijet Bombaja, Delhija, malih goanskih sredina, neotkrivenih indijskih vizura. Ozdravite svoju percepciju Indije i svijeta uz vrsne književne prijevode u izdanju Studio TiM i Indijski kulturni centar Zagreb.
opširnije
Objavljeno: Sri, 12.07.17. 09:41
Kultura

Stalni otvoreni natječaj za suradnju

 
Voliš Indiju? Znaš nešto što misliš da je vrijedno dijeljenja? Noge su te odvele u nepoznatom smjeru? Imaš fantastične fotografije? Znaš dobru priču? Imaš dokumentarac? Recept? Izložbu? Radionicu? Spreman koncert? Na pravoj si adresi. opširnije
Objavljeno: Uto, 11.02.14. 14:59
Politika

U Hrvatsku dolazi gđa. Preneet Kaur

 


U službeni posjet Republici Hrvatskoj danas dolazi Preneet Kaur, državna ministrica za vanjske poslove Republike Indije.

Tijekom boravka u Zagrebu, održati će  više susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Objavljeno: Čet, 29.06.17. 07:02

Novi dom naše udruge u potrazi za novim licem

 
Indijski kulturni centar se useljava na adresu Ilica 43. Molimo vas za pomoć da ga učinimo lijepim i ugodnim domom za sve goste, prijatelje i članove.
Želimo otvoriti vrata svoga doma što prije pa nam se javite do 3. 7. Nazovite nas  i dogovorit ćemo se 🙂 opširnije
Objavljeno: Pon, 17.10.16. 09:50
Politika

8. sastanak zemalja BRICS-a, Goa

 
Indija je ovaj vikend bila domaćin posljednjega u nizu sastanaka država BRICS-a. Sastanak oko 900 delegata, kako navodi Indian Express, održan je u saveznoj državi Goa, u mjestu Benaulim. Indija je na sastanak kao domaćin pozvala i predstavnike zemalja BIMSTEC-a zbog strateške i ekonomske važnosti ponajviše za Indiju i Kinu. opširnije
Objavljeno: Uto, 19.04.16. 17:39
Politika

Posjet ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj

 
Umirovljeni general Viđaj Kumar Singh, ministar vanjskih poslova Republike Indije, posjetio je prošli tjedan Hrvatsku i pojedine hrvatske dužnosnike. Uz posjet Kumrovcu, ministar je bio i u Velikom Trgovišću, a u Zagrebu se susreo i s udrugama zainteresiranima za suradnju s Indijom. opširnije
Objavljeno: Uto, 23.02.16. 11:18
Politika

Tisuću rijeka prema moru borbe

 
piše Aca Vragolović 
Kastinski sistem je sistem društvene stratifikacije star više od 3 000 godina, preoblikovan pod Britanskim carstvom. Bazira se na osnovnoj podjeli na 4 varne, iz kojih se razvilo nebrojeno mnogo manjih organizacijskih jedinica, nazvanih ‘đati’. Izvan kastinskog sistema nalaze se tzv. nedodirljivi, oni koji tu spadaju po rođenju ili koji su kastinsku pripadnost izgubili zbog kakva prekršaja. Oni sami, od 19. stoljeća, preferiraju naziv ‘dalit’, „potlačeni“, kako bi opisali stalnu opresiju koja se vrši nad njima. 

opširnije
Objavljeno: Pet, 18.12.15. 11:55
Politika

 M – kao društvena stigma

 
Piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović

Bez obzira kojoj kulturi pripadali, o njoj se najčešće u društvu ne razgovara, a ako je potrebno spomenuti je, obično se koriste različiti eufemizmi. Kod nas su popularni „došli su mi oni dani“, „imam tehničkih problema“, „imam stvari“, a u Indiji „imam suho grlo“, „kad će ti doći odjeća?“ etc. Riječ je o izvjesnoj riječi na ‘m’ – menstruaciji.

opširnije
Objavljeno: Sub, 14.11.15. 08:51
Politika

Zamah prema vjerskom nacionalizmu

 
piše Volim sve što vole bardi.” href=”javascript:SpawKW.okClick(‘/keywords/51.html” class=”jt” rel=”/keywords/51.html’);void(0);”>Aca Vragolović


Premijer Modi neko vrijeme se uopće nije izjašnjavao o brutalnom ubojstvu. Pristaše Indijske narodne stranke (Bharatija Đanata Party, dalje u tekstu: BJP) njegovu šutnju opravdavali su govoreći da Modi ne mora komentirati svako ubojstvo. Također su se mogle čuti i izjave koje odišu idejama vrlo nalik onima fašizma.
opširnije
Objavljeno: Sri, 07.10.15. 11:18
Ostale vijesti

Istraživanje posvećeno učenju azijskih jezika na Filozofskom fakultetu

 
Europska unija – Ulaganje u budućnost
Memazija, algoritmi za pamćenje i njihova primjena u učenju azijskih jezika

Projekt financiran sredstvima Europske unije posvećen učenju azijskih jezika.

opširnije
Objavljeno: Čet, 30.10.14. 22:08
In memoriam

Preminuo Nimai Roy

 
U dubokoj boli javljamo tužnu vijest da je naš dragi suradnik i prijatelj Nimai Kristijan Roy tragično preminuo u nedjelju 26. 10. 2014. u 39. godini života.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak 03.11.2014. u 12:10 sati u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.

Objavljeno: Pet, 26.09.14. 15:26

Novi veleposlanik R. Hrvatske u Delhiju 

 
Veleposlanik Amir Muharemi predao vjerodajnicu predsjedniku R. Indije Pranab Mukherjeeju.Ceremonija od održana u Rashtrapati Bhavanu u New Delhiju 25.09.2014. godine.

opširnije
Objavljeno: Sri, 30.07.14. 19:09
Politika

Otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije

 
U srijedu 30. srpnja 2014. godine svečanom je ceremonijom otvorena nova zgrada Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Svečanosti su nazočili uvaženi gosti iz političkog, kulturnog i gospodarskog života grada Zagreba prevođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, članovi diplomatskog kora, Indijski državljani kao i prijatelji Indije.

opširnije
Objavljeno: Uto, 17.06.14. 13:51

Nova lokacija ureda Veleposlanstva R. Indije u Zagrebu

 
Od 16. lipnja 2014. godine Veleposlanstvo R. Indije radi na novoj (stalnoj) adresi Bijenik 152 b u Zagrebu.

Ukoliko dolazite autobusom, možete koristiti liniju 128 koja kreće s okretišta Črnomerec i vozi za Lukšiće, Raspored linije pogledajte ovdje.

Ostali kontakti ostali su isti:
Tel: (00-385-1) 4873239, 4873240
Fax: (00-385-1) 4817907
E mail: info@indianembassy.hr
Emergency Contact No: (00-385-1) 4873241

Objavljeno: Sub, 07.06.14. 08:28
Kultura

Izložba “Zagrebački sveti majmuni”

 
Zagrebački sveti majmuni ustvari su Hanumanovi languri – sveti indijski majmuni koji žive u zagrebačkom Zoološkom vrtu. 


opširnije
Objavljeno: Uto, 03.06.14. 12:10

Izložba 

 
http://svetimajmuni.com/
Objavljeno: Uto, 29.04.14. 16:27
Kultura

Pripovjedaonicom indijskih bajki za djecu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju započeli Dani Indije

 
U okviru mjesečne edukativne akcije muzejskih pedagoga Hrvatske pod nazivom (BEZ)VEZE u nedjelju 27. travnja započeo ovogodišnji program 6. Dana Indije u Zagrebu.

opširnije
Objavljeno: Sri, 12.03.14. 20:43
Turizam

Indija na Međunarodnom sajmu turizma Place2go u Zagrebu

 
Prvi će se puta na sajmu u organizaciji Veleposlanstva R. Indije u Zagrebu predstaviti i Indija! Naravno, Indijski se kulturni centar Zagreb kao glavni promotor Indije u nas uključio oko organizacije štanda kao i ponude dodatnih promotivnih sadržaja.

Adresa: Boćarski dom, Prisavlje 2
Radno vrijeme sajma: petak – nedjelja, od 10 do 19 sati
Ulaz je besplatan!

opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr