Objavljeno: Pet, 29.12.17. 16:24
Indijska kuhinja – Recepti – Recept tjedna

Mala kuharica prema receptima iz ajurvedskoga zdravljaka

Mala kuharica prema receptima iz ajurvedskoga zdravljaka Soul food u Zagrebu spremna je izazov kuhanja zdrave i fine hrane! Uživajte u finim okusima u novoj 2018. godini s receptima Tomislava Klasnića.
opširnije
Objavljeno: Pon, 13.02.17. 14:41
Kolumne
– Razgovori

Irena Sertić i festival orijentalnih plesova: pet brzopoteznih

razgovarala Marijana Janjić 
Irena Sertić, Shireen, Karlovčanka je s plesom u duši. U Zagrebu je prošle 2016. godine pokrenula i organizirala prvi festival orijentalnih plesova, Oriental fusion stars. Razgovarali smo s njom o festivalu i plesu. 
opširnije
Objavljeno: Uto, 21.03.17. 19:57
Kolumne
– Razgovori

Slika ispod pera, riječ ispod kista

razgovarala: Marijana Janjić

Teđi Grover (1955.), predstavnica je hindske pjesničke riječi ali i slikarica. Priča ove svestrane umjetnice bit će objavljena ovoga proljeća u zbirci Lotosi od neona: o gradovima i drugim ljubavima (urednice Marijana Janjić, Lora Tomaš, izdavač Studio TiM). Prenosimo dio razgovora s njom o slici i riječi, Marguerite Duras i prevođenju.

opširnije
Objavljeno: Čet, 29.12.16. 22:46
Kolumne
– Razgovori

Put po Aziji: u potrazi za avanturom i poslom 1

razgovarala Marijana Janjić

Svjetska putnica, učiteljica, dama s kamerom i hrabra srca. Predstavljamo vam Justynu Guziak, Poljakinju koja je svoj trenutni dom pronašla na Tajlandu kao učiteljica engleskoga. Justyna uspješno pronalazi nove avanture, a u ovom razgovoru dotakli smo se Indije, posla, Burme i Tajlanda
.

opširnije
Objavljeno: Sri, 28.12.16. 09:59
Kolumne
– Putevima religije i fillozofije u Indiji

Karma i jedan od načina iskupljenja

piše Blanka Đidara


„O sudbini i osobnom naporu ovisi uspjeh pothvata. A sudbina je samo zgusnuta sila osobnih napora u prijašnjim životima“

opširnije
Objavljeno: Uto, 06.12.16. 09:23
Kolumne
– Indija na filmu

Junak (Najak), 1966. / Satjađit Raj

piše Elvira Gotal

Glume: Uttam Kumar (Arindam Mukherđi), Šarmila Tagore (Aditi Sengupta), Bireswar Sen, Bimal Ghosh i dr.

Ovaj film dojmljiv je u svim svojim aspektima te bi mogao ući u kategoriju “art filmova”. Maestralno odrađene uloge Uttam Kumara i Šarmile Tagore šalju čistu i jasnu poruku filma. Junak ostaje očuvan za publiku, a publika se počinje pitati tko su ti junaci s ekrana.
opširnije
Objavljeno: Pon, 28.11.16. 20:35

Durga puđa i Bengalci

piše Vasudha Sinha

Često kad poželim dobiti pristup u posvećenu zonu ljubljenoga (i često ismijavanoga) svijeta Bengalaca koristim šifru svoje bengalske četvrtine (ja sam Bengalka po majčinoj majci). Jednom su me pitali da pokažem gdje je točno ta četvrtina, a ja sam spremno podigla lijevu ruku (u šali).

opširnije
Objavljeno: Pet, 04.11.16. 13:50
Kolumne
– Razgovori

Indijske veze: putovanje Hrvatskom od Murtera do Osijeka

piše Marijana Janjić
Skupina je prijatelja ove godine putovala Hrvatskom. Na kraju njihova dvotjednoga putovanja Hrvatskoga zamolili smo ih da podijele s nama neke od svojih doživljaja. Upoznajte Stephaney, Jamesa i Leishu i njihov doživljaj Hrvatske. 

opširnije
Objavljeno: Sub, 22.10.16. 18:26
Kolumne
– Razgovori

Indijski plesni dragulji iz Srbije – razgovor s Marinom Stevanović

razgovarala Marijana Janjić
Marina Stevanović, plesačica je iz Beograda. Zaljubljenica u indijske plesove, osnivačica plesne škole Panna i jedna od osnivačica festivala Dragulji Azije. S Marinom smo razgovarali uoči njezina dolaska u Zagreb na festival Oriental Fusion Stars koji će se održati 5. 11. 2016. na Sceni Travno.

opširnije
Objavljeno: Pet, 30.09.16. 10:57
Kolumne
– Razgovori

Rahul Soni: urednik, prevoditelj i pisac prijevodi, klišeji i književni časopisi

razgovarala Marijana Janjić
Ovaj smo mjesec razgovarali s Rahulom Sonijem, urednikom, Rahulom Sonijem, prevoditeljom s hindskoga jezika i na hindski jezik, a obojica su u dosluhu s Rahulom Sonijem, piscem. Rahul Soni, vrlo je skromno zamolio da umjesto fotografije njegova lica objavimo fotografije njegovih radova, naslovnice, prijevode, linkove na časopise. Rad govori rječitije od svega.
  
opširnije
Objavljeno: Čet, 22.09.16. 19:01

Moj bog je u muzeju

Vasudha Sinha 
Bilo je posve jasno što su namjeravali učiniti. 


Kratki zapis Vasudhe Sinhe iz Delhija o neočekivanom doživljaju s Buddhom. Vasudhu smo ove godine na indija.hr predstavili u intervjuu. Nakon tog intervjua smo dugo razmišljale kako uključiti Vasudhu u komunikaciju s čitateljima na www.indija.hr. Vasudha je ponudila da piše o svojim otkrićima Indije iznutra, da uzvrati pogled izvana prema van. opširnije
Objavljeno: Pet, 19.08.16. 10:22
Kolumne
– Razgovori

Sonnet Mondal: poezija, Tagore, cenzura

piše Marijana Janjić 

Sonnet Mondal, pjesnik iz Kalkute, u razgovoru za indija.hr progovara upečatljivo o pjesničkom nadahnuću i svom odnosu prema Tagoreu. U sve to još treba uklopiti i Drakulu na TV-u i pitanje o cenzuri.
opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 13:10
Kolumne
– Razgovori

Priče iz Kašmira 2

piše Marijana Janjić

Nastavak razgovora s g. Ibrahimom Vanijem o Kašmiru, politici, prirodi i pričama iz Kašmira. 
opširnije
Objavljeno: Čet, 04.08.16. 11:18
Indija u kratkim crtama

Prirodne ljepote sjevera Indije

piše Josipa Pavelić

Spremate kofere? A da skrenete prema sjeveru Indije?   
opširnije
Objavljeno: Uto, 05.07.16. 18:16
Kolumne
– Razgovori

Priče iz Kašmira 1

Razgovarala Marijana Janjić 
Čarobna zemlja Kašmir. Kašmir – njegova brda i jezera. Kašmir – kraj sretnih završetaka s kino ekrana. Kašmir – sjaj, ljepota, priča. Još jedna priča, priča mladoga znanstvenika Ibrahima Vanija iz Kašmira o Kašmiru. 
opširnije
Objavljeno: Uto, 28.06.16. 12:19
Kolumne
– Indija na filmu

Zoološki vrt (Ćirijakhana ), 1967. / Satjađit Raj

piše Elvira Gotal  
Satjađit Rajev film Ćirijakhana iz 1967.g. prva je adaptacija priče o slavnom detektivu Bjomkešu Bakšiju, nastalom prema liku Sherloka Holmesa. Redatelj je time započeo nezaustavljiv val filmskih adaptacija. Osim za film, priče su adaptirane i za radio i TV seriju. Želite li vidjeti kako slavni Holmes izgleda u prvoj indijskoj varijanti usudite se upustiti u ovu filmsku istragu. 

opširnije
Objavljeno: Uto, 14.06.16. 10:28
Kolumne
– Putevima religije i fillozofije u Indiji

ISKCON – Međunarodno društvo svjesnosti Krišne

piše Blanka Đidara 
 
ISKCON ili popularno pokret Hare Krišne kao duhovni pokret temelji se na drevnoj vedskoj literaturi s korjenima u stoljećima staroj indijskoj vjerskoj tradiciji. Iako pokret Hare Krišne u raznoj literaturi nalazimo kao dio „novog vjerskog pokreta“ nastalog u 20. stoljeću većina njegovih članova smatra kako to nije točno. Mnoga opravdanja koja podupiru tu tvrdnju svoja uporišta pronalaze u Čaitanji, središnjoj vjerskoj ličnosti, mistiku i reformatoru iz 16. stoljeća a kojega sljedbenici ili vaišnavisti smatraju božjom inkarnacijom odnosno avatarom. Njegovo učenje, Gaudijev vaišnavizam, je zamršeno iz razloga što je bilo revidirano i reformirano u kasnom 19. stoljeću u doba britanske kolonijalne vlasti u Indiji. Posredstvom Bhaktivinoda Thakura, indijskog državnog službenika, pokret Čaitanja u 20. stoljeću postaje organizacija Gaudija math ili „crkva Čaitanje“.
opširnije
Objavljeno: Pon, 06.06.16. 10:22
Zvuci Indije

Gorav Dagaonkar: pisac, pjevač, ekonomist

piše Marija Šimag 

Gorav je rođen 10. srpnja 1982. u Mumbaiju, a glazbom se počeo baviti 2008. godine. Međutim, prije pisanja pjesama, izvedaba i skladanja, Gorav je studirao na Indijskom Institutu poslovanja u Ahmedabadu menadžment (business management), a na istom je ujedno i diplomirao.
opširnije
Objavljeno: Čet, 12.05.16. 11:31
Kolumne
– Razgovori

Goranovo proljeće i cvjetovi suvremene indijske poezije
razgovor sa Sudipom Senom


Razgovarali Marijana Janjić i Krešimir Krnic

Svako proljeće donosi nove radosti i uzbuđenja. Ovoga smo imali jedinstvenu priliku razgovarati s pjesnikom iz Indije, gostom Goranova proljeća. Sudip (Sudeep) Sen autor je velikog broja knjiga poezije i proze, ujedno i fotograf čija djela krase mnoge časopise i knjige. Kao zaljubljenici u lijepu riječ i indolozi, zamolili smo g. Sena da porazgovaramo o suvremenoj indijskoj poeziji, osobito o poeziji na engleskoj književnosti kojoj on značajno doprinosi svojim stvaralaštvom.
opširnije
Objavljeno: Ned, 08.05.16. 10:36
Indija u kratkim crtama

Nacionalni parkovi Indije

piše Josipa Pavelić 
 
Da ne bi bilo da uzimam preuzimam tuđe zasluge: dečko je predložio temu nacionalnih parkova, ja sam ju s oduševljenjem prihvatila i krenula pisati o onima u Kerali. I, čim sam vidjela sliku parka Silent Valley, ostala sam bez daha i zaljubila se u to mjesto.

opširnije
Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr