Jug – Ayurveda

Ayurveda

 
Tradicionalna indijska umjetnost liječenja
 

„Znanost o životu i dugovječnosti“ doslovan je prijevod riječi ayurveda koja potječe iz sanskrta. Ovaj se oblik medicine temelji na prirodnoj nauci u čijem je središtu prepoznavanje „raspoloženja“ tijela.

Nakon detaljne dijagnoze cilj je postići ravnotežu duše i tijela. Ayurvedska je medicina tijekom više tisućljeća razvila velik broj supstanci koje se temelje na teoriji o pet elemenata ili „panchabhuta“. Jezgra ayurvedske terapije je masaža. Pri tomu se koriste eterična ulja, ljekovite trave i drugi biljni proizvodi.

Ovaj indijski oblik medicine izvorno dolazi iz Kerale. Ondje je nastala prije otprilike tri do pet tisuća godina.
Ayurvedska medicina preventivna je metoda liječenja i pretpostavlja apsolutnu disciplinu.

Jedino spremnost na odricanje od pušenja, alkohola i napornih pokreta te spremnost na držanje vegetarijanske dijete vode do uspjeha.

Uz pomoć organskih laksativa tijelo se oslobađa toksina, imunitet se osnažuje, a organi i tkivo pročišćavaju. Ayurvedska bi kura trebala trajati najmanje dva tjedna.

Bolnice, centri i klinike ponajviše odgovaraju indijskom standardu, što znači da nude jednostavan smještaj bez osobite udobnosti.

Ali, osobito u Južnoj Indiji, postoji niz izvrsnih turističkih smještajnih kapaciteta po zapadnim standardima kojima su pridružene ayurvedske klinike. Te ustanove nisu tek polazište za otkrivanje zemlje kao turist, već za upoznavanje prastare indijske medicine. Ponude imaju raspon od jednodnevnih terapija do višetjednih kura. Izbor adresa te vrste smještaja nalazi se u nastavku popisa koledža, bolnica i klinika.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr