Putujete u Indiju?

Važne informacije o putovanju u Indiju

 
U trenutku kad počnete planirati svoj put u Indiju, upoznajte se sa svim relevantnim informacijama koje donosimo u ovom tekstu.
 
NAMASKAR – magična, lijepa riječ za doček kojom će vas pozdraviti kada dođete u Indiju, sklopljenih ruku i pognute glave. Rabindranath Tagore, Indijac koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, piše o dodiru stranih kultura: „Sve veliko i stvarno stoji pred našim vratima kao gost, koji je spreman prihvatiti naš poziv. Ne smijemo pitati iz koje zemlje dolazi, jednostavno ga moramo primiti i ponuditi mu najbolje.“

Ljubaznost i gostoprimstvo Indije ne može se zaboraviti. Odmor u Indiji nije kao odmor igdje drugdje: to može biti početak ljubavne priče. Što je više razgledavate, to ćete sve više voljeti Indiju. Od snijegom prekrivenih brdskih postaja na Himalaji do zlatnih plaža južnoga poluotoka, Indija vam u svim godišnjim dobima nudi sve mogućnosti za raznovrsni odmor.
No krenimo redom…


OSOBNI DOKUMENTI I VIZA

Stranim turistima je potrebna važeća putovnica i viza da bi mogli putovati u Indiju. Zahtjev za turističku vizu podnosi se u obliku ispunjenog obrasca i dvije fotografije formata kao za putovnicu.

Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu
Bijenik 152 b, 10000 Zagreb

Telefoni: 01/ 48 73 239, 48 73 240, 48 73 241
Fax: 01/ 48 17 907

http://www.indianembassy.hr/

E-mail:
embassy.india@zg.htnet.hr 
cons.zagreb@mea.gov.in
consular@indianembassy.hr


VELEPOSLANSTVO R. HRVATSKE U INDIJI (DELHI)

A-15, West End
New Delhi 110021

Telefoni: ++91/ 11/ 5166 3101, 5166 3102, 5166 3103
Fax: ++91/ 11/ 2687 6873, 5166 3100
Email: croemnd@del1.vsnl.net.in

Croatia Consulate
A/52, Darshan Apartments, Mt. Pleasant Road
Mumbai 400006

Telefon: ++91/ 22/ 2367 2800
Fax: ++91/ 22/ 2367 8450
Email: czaeel@vsnl.com


VAŽNE INTERNETSKE STRANICE U INDIJI

Carinske odredbe: http://www.cbec.gov.in/
Zatvorena područja: http://www.indianembassy.hr/
Zdravlje: http://www.mohfw.nic.in/
Indijski turistički ured: http://www.india-tourism.com/
                              E-mail: info@india-tourism.com

Incredible India
http://www.incredibleindia.org/
Federations of Hotel and Restaurant Association
http://www.fhrai.com/
Heritage Hotels
http://www.indianheritagehotels.com/
Indian Railway corporation Transportation Company
http://www.irctc.co.in/.


LETOVI ZA INDIJU

Sve veće aviokompanije imaju letove za Indiju. Nacionalna aviokompanija je Air India (AI) koja se razgranatom mrežom domaćih letova i letova po cijelom svijetu. Broj međunarodnih zračnih luka u stalnom je porastu. Gradovi koji trenutno putnicima omogućavaju ulazak u zemlju su Mumbai, Delhi, Jaipur, Kolkata, Patna, Gaya, Hyderabad, Bangalore, Chennai, Trivandrum, Kochi, Tiruchirappalli, Coimbatore, Kozhicode, Goa, Amritsar, Ahmedabad, Varanasi i Lucknow.
Air India http://www.airindia.com/


RADNO VRIJEME (razlikuje se ovisno o mjestu)

Banke: radnim danom od 10 do 14 sati, subotom od 10 do 12. Mjenjačnice u međunarodnim zračnim lukama otvorene su 24 sata.

Poštanski uredi: radnim danom od 10 do 18, subotom od 10 do 12.

Uprave/ javne službe: radnim danom od 9:30 do 17, subotom od 9:30 do 13.

Trgovine: od 09.30 do 18 (ponedjeljak – subota)


KOMUNIKACIJSKE USLUGE

TELEFON
U gotovo svim zemljama može se uspostaviti direktna veza. Pozivni za Hrvatsku iz Indije je 00385, a za Indiju iz Hrvatske 0091. Zatim otipkate područni kod bez nule, a potom telefonski broj.

POŠTA
Poštanska služba i šalteri za skladištenje poštanskih pošiljaka jako su dobro organizirani. Prilikom primitka valja navesti ime i prezime. Poštanske marke možete naći i u hotelima.

E-POŠTA
Korištenje e-poštom i internetom na raspolaganju je hotelima,  internetskim uredima te glavnim poštanskim uredima.

TELEKS/TELEGRAM
Međunarodna usluga dostupna je 24 sata dnevno u velikim hotelima i telegrafskim uredima u većim gradovima.


PLATEŽNA SREDSTVA

U indiji je i nadalje najrasprostranjenije plaćanja obavljati u novcu. Valuta je indijska rupija IRN (100 paisa) Mjenjačnica

Turistima se savjetuje da svoj novac ili putne čekove mijenjaju samo u bankama ili pri ovlaštenim mjenjačnicama (kao i u hotelima) te da sačuvaju potvrdu o novčanoj transakciji. Navedeno omogućava da se pri odlasku iz zemlje lakše zamijeni novac.

KREDITNE KARTICE
Sve više hotela, restorana i trgovina prima kreditne kartice. Pritom se daje prednost poznatim kreditnim karticama kao što su American Express, Access ili MasterCard, Diners Club i Visa.


ZDRAVLJE, CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENE USLUGE

Za putovanje u Indiju iz Hrvatske nisu obvezna preventivna cijepljenja. Osobe koje se odgovorno odnose prema zdravlju trebale bi se kod svoga kućnog liječnika raspitati za cijepljenje protiv tifusa ili hepatitisa. Također se preporuča preventiva protiv malarije.

Preporuča se da putnici ponesu važne lijekove.

U svim gradovima postoje državne zdravstvene ustanove kao i privatni specijalizirani savjetnici te specijalizirani liječnici u gradskim sredinama.


PITKA VODA

Preporuča se kupovati mineralnu ili izvorsku vodu u bocama koje su posvuda dostupne.


PUTOVANJE UNUTAR INDIJE

AVIONOM

Mnogi gradovi na indijskom potkontinentu dostupni su zahvaljujući državnoj kompaniji Indian Airlines (IC) sestrinskom kompanijom Alliance Air (CD) te privatnim zrakoplovnim kompanijama, čiji je broj u porastu.

Privatne avio kompanije nude letove unutar granica Indije: Alliance Air, Archana Airways, Indian Airlines, Jagson Airlines, Jet Airways, Sahara India Airlines, Deccan Air, Kingfisher, itd.
U zrakoplovnim lukama naplaćuju se aerodromske takse. Mnoge zrakoplovne kompanije nude iskaznice za posebne popuste.

Između ostalog, Indian Airlines nudi letove u susjedne zemlje i na Bliski Istok.

VLAKOM

Željeznička mreža koju održava Indian Railways najveća je u Aziji i druga po veličini u svijetu. Dugačka je 62.300 kilometara, ima više od 7.000 postaja i više od 11.000 lokomotiva. U Indiji je vrlo jeftino putovati vlakom.

Odvojeni sustav brzih vlakova povezuje sve veće indijske gradove. Indian Railways ima u ponudi posebne cjenike i propusnice (Indrail Pass) zahvaljujući kojima je putovanje zemljom udobno i pristupačno cijenom.
http://www.indianraiil.gov.in/
http://www.indianrailways.gov.in/

CESTOM

Cestovna mreža Indije od posebne je važnosti za posjetitelje zemlje. U pravilu se ne preporuča doputovati vlastitim vozilom iz Europe. Prilike na indijskim seoskim cestama znatno se razlikuju od onih u Europi. Stoga je bolje koristiti razgranati sustav indijskih autobusnih kompanija s kojima posjetitelj može doputovati u sve dijelove zemlje.
Za istraživanje zemlje također je povoljan najam automobila (s vozačem). To jamči maksimum fleksibilnosti po isplativim cijenama. Automobili se u svim većim gradovima mogu unajmiti preko lokalnih turističkih agencija. U gradovima, osim poznatih biciklističkih i motornih rikši, svugdje postoje i taksiji.


CARINSKE ODREDBE

Sve stvari za osobne potrebe oslobođene su carinjenja. Navedeno uključuje: osobni nakit, poklone do vrijednosti 600 rupija, 200 komada cigareta, 50 cigara i 0,95L alkoholnog pića.

Profesionalna oprema i artikli velike materijalne vrijednosti mogu se uvesti bez carinjenja jedino u slučaju da putnik predoči pismenu izjavu o tome da će iste iznijeti iz države na odlasku.

Vrijedna oprema i predmeti koji se koriste u profesionalne svrhe moraju se prijaviti na carini pri ulasku u državu. Njihovi se vlasnici potpisom obvezuju da će ih pri odlasku iz zemlje ponijeti sa sobom.


STRUJNA MREŽA I NAPON

Jačina struje je 220V (izmjenična struja od 50 herca). Najčešće 22 V izmjenične struje, 50 ciklusa, pri čemu u nekim regijama ima i ujednačene struje. Putnicima se preporuča da provjere strujni napon prije nego upotrebljavaju električne uređaje. Oblici utičnica također se razlikuju, tako da je preporučljivo ponijeti set adaptera koje možete nabaviti u većini trgovina sa elektromaterijalom


FOTOGRAFIRANJE

Indija je pravi raj za fotografe. Posjetitelji ovdje pronalaze bezbroj različitih motiva za fotografiranje: ljude, građevine, divlje životinje, festivale i krajolike. Treba se pridržavati sljedećih formalnosti prilikom fotografiranja zaštićenih građevina i prirodnih rezervata:

1) Fotografiranje arheoloških spomenika uz pomoć stativa ili bljeskalice mora odobriti društvo Archaeological Survey of India u New Delhiju.
2) U područjima s divljim životinjama fotografiranje je dopušteno uz novčanu pristojbu.
3) U područjima gdje žive plemenske skupine fotografiranje je zabranjeno.


NAPOJNICE

Nosačima, konobarima, vozačima i vodičima uobičajeno je davati napojnice. One nisu uvijek uračunate u cijenu usluge.


ZATVORENA I ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Za putnike u neke dijelove zemlje potrebne su posebne dozvole. Za putnike vrijede ograničenja u sljedećim pokrajinama, odnosno teritorijima: Arunachal Pradesh, Mizoram i Nagaland, Sikkim, Manipur, za Andamanske i Nicobarske otoke kao i za Otoke Lakshadweep.


KLIMA/VRIJEME

Iako u Indijji općenito vlada vruća i tropska klima, postoje velike razlike u regijama. Najhladnije je između studenoga i sredine ožujka. U tom vremenskom razdoblju izjutra i navečer je hladno i svježe a dani su suhi i sunčani. Između travnja i lipnja jako je vruće, suho i prašnjavo. Monsunske kiše se u većini regija pojavljuju ljeti, između lipnja i rujna. 

Zapadna Himalaja

Srinagar je najljepši od ožujka do listopada. Od lipnja do kolovoza može biti neugodno, a zimi može biti hladno i vlažno. Shimla leži u višim predjelima pa je zimi i hladnije. Mjesta kao što su Pahal-gam, Gulmarg i Manali od prosinca do ožujka se nalaze pod snježnim pokrivačem. U Ladakhu može doći do ekstremnih padova temperature. Cesta prema Lehu otvorena je od lipnja do listopada. 

Potrebna odjeća: Lagana do srednje topla odjeća od ožujka do listopada te toplija odjeća za zimu. Vrijeme u planinama može se brzo promijeniti, stoga je preporučljivo ponijeti odgovarajuću opremu.

Sjeverne visoravni

Ekstremna klima, topla u udolinama od travnja do sredine lipnja. Zimi (od studenoga do veljače) temperature padaju skoro do točke smrzavanja. Ljeta su vruća, uz monsunske kiše između lipnja i rujna.
Potrebna odjeća: Lagana pamučna i lanena odjeća ljeti, a toplija odjeća zimi i za hladnije večeri. Za vrijeme monsunskih kiša neophodna je vodootporna odjeća. 

Centralna Indija

U saveznoj državi Madhya Pradesh ljetne vrućine su podnošljivije, no monsunske kiše su između lipnja i rujna vrlo jake. Zimi bude dosta hladno noću. Potrebna odjeća: Najčešće lagana odjeća, toplija odjeća za večeri, osobito zimi. Vodootporna odjeća za vrijeme monsunskih kiša.

Zapadna Indija

Najugodnije je od studenoga do veljače, makar noću može postati hladno. Uz navedeno, ljeti može biti vrlo vruće, uz monsunske kiše od lipnja do sredine rujna.
Potrebna odjeća: Najčešće lagana pamučna i lanena odjeća te toplija odjeća za hladne zimske dane. Za vrijeme monsunskih kiša neophodna je vodootporna odjeća.

Jugozapadna Indija

Vrijeme je ovdje najljepše između studenoga i ožujka. Monsunske kiše padaju od kraja travnja do lipnja. Ljetne temperature su više nego u sjevernoj Indiji, no nema visoke vlažnosti zraka. Osvježavajući povjetarci pušu uz obalu. U unutrašnjosti država Mysore i Bijapur klima je ugodna s relativno malo kiše. Potrebna odjeća: Lagana odjeća tijekom čitave godine i toplija odjeća za hladnije večeri, osobito zimi. Vodootporna odjeća za vrijeme monsunskih kiša.

Jugoistočna Indija

U državi Tamil Nadu jugoistočne monsunske kiše padaju između listopada i prosinca. temperature i relativna vlažnost zraka visoke su tijekom cijele godine. U planinama zimi može biti hladno. Hyderabad je vruć, no manje vlažan ljeti i značajno hladniji zimi.
Potrebna odjeća: Lagana pamučna i lanena odjeća. Vodootporna odjeća za monsunska razdoblja. Topla odjeća zimi, osobito u planinskim predjelima.


SUSJEDNE DRŽAVE

Nepal
Strani turisti koji žele posjetiti Nepal trebali bi kontaktirati nepalski konzulat ili veleposlanstvo.

Bhutan
Za putovanje u Bhutan potrebna je viza kraljevske vlade Bhutana ili zastupnika vlade u New Delhiju  i New Yorku. Osim navedenog, putnicima je potrebna dozvola za prolazak kroz indijska zatvorena područja. Zahtjeve za prolazak kroz određena područja potrebno je podnijeti pravovremeno, tj. unutar odgovarajućeg roka prije putovanja kod Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju.

Korisnik:
Lozinka:
Zapamti me:      
PORT.hr